Recension: 1793

1793, av Niklas Natt Och Dag

Åter vill jag börja med att prisa inläsaren. Martin Wallström är känd från bland annat Snabba Cash-filmen Livet Deluxe och för underbara serien Mr. Robot. Han är en helt fantastisk skådespelare och, föga förvånande, en minst lika duktig inläsare. Hans inlevelse och sköna stämma förstärker verkligen den här boken.

Och, vidare till boken i fråga. 1793 har vunnit en drös priser och blivit favoriserad överallt och ingenstans. Mannen med det speciella efternamnet gjorde succé till synes över en natt och har följt upp med 1794 (vilken jag ännu inte hunnit med).

Den har beskrivit som Bellman noir och vi vår följa Cecil Winge, tidigare behjälplig poliskammaren, ska hjälpa till att utreda ett mord. Ett lik har återfunnits utan armar och ben i Fatburen på Södermalm. Och… Ja… jag kan egentligen inte säga så mycket mer om handlingen, för det är ungefär det jag minns. Det var ett tag sen jag lyssnade på denna, det ska erkännas, men jag minns mer än väl hur pass snabbt jag tappade intresset.

Uppläsningen är återigen fenomenal. Niklas Natt Och Dags språk är, utan att överdriva, något av det vackraste jag tagit del av på senare år. Han beskriver mörkret, våldet, äcklet och fördärvet längs 1700-talets Stockholms gator så ingående och detaljerat att det känns som att man är där. Så nog har han lyckats på sina sätt. Dessvärre blir den här historien inte mycket mer än just det – vackert skriven och fint inläst. Efter några timmar känns det som att boken bara tragglar på. Ingen direkt spänning infinner sig utan det känns bara… Långt. Måhända är det mig det är fel på, boken har ju uppenbarligen nått sin publik och tillika kultstatus, men för mig gör den inget.

En 13 timmar lång ljudbok där spänningen aldrig får grepp om en är liksom dömd att förgås, oavsett hur välskriven den är.

1793 får av mig därför endast 2,5 pannkakor av 5 möjliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *