Recension: Jag är Zlatan Ibrahimovic

Jag är Zlatan Ibrahimovic, av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz

Det här var en av de absolut första böcker jag lyssnade på efter att ha skaffat Storytel. Lite i researchsyfte då jag själv just skulle börja spökskriva en biografi.

Det ska sägas att Zlatan är en oerhört fascinerande människa. Det är spännande att följa hans väg från Rosengård fram till att vara en av de mest omtalade människorna i världen. Och ingen kan ta ifrån honom att han är en suverän fotbollsspelare.

Boken i sig är därför automatiskt intressant. Dessvärre är den även oerhört opersonlig och väldigt lång. Vi får aldrig riktigt komma in på djupet i personen Zlatan utan hålls hela tiden på ytan, vilket snabbt gör att intresset sjunker.

När man i slutändan kastas runt väldigt mycket mellan de olika klubbar han spelat för, de länder han flyttat till så känner man sig snart rätt mätt.

Jag vet inte sanningshalten, men jag har hört rykten om att Zlatan själv inte är nöjd med boken, att han och Lagerkrantz inte direkt slutade på “good terms”, och det skulle ju kunna förklara varför författaren inte riktigt lyckades nå under skinnet.

Jonas Malmsjö gör dock i vanlig ordning en finfin insats som uppläsare.

Men, de lär vara jäkligt nöjda ändå med tanke på hur bra boken sålt…

Jag är Zlatan landar på 3 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *