Recension: Sebbe sa nej

Sebbe sa nej, av Niclas Christoffer

Här har vi ytterligare en bok som är inläst av en favorit: Emil Rehnström. Han är måhända inget stort namn (än), men jag fastnade för något i hans inläsning väldigt tidigt och då faktiskt i en bok av samma författare som till Sebbe sa nej.

Niclas Christoffer har nämligen skrivit några väldigt bra och lättlästa böcker om psykisk ohälsa och utsatthet. Först ut var Som Zlatan fast bättre, om en fotbollskille, och i Sebbe sa nej får vi följa just Sebbe, som drömmer om ett liv som NHL-proffs.

Han flyttar upp till Skellefteå för att gå hockeygymnasiet men tycker inte riktigt att han passar in i grabbgänget som hellre dricker och festar än att komma i tid till träning. Sebbe är en ordentlig kille men faller snart för grupptryck. Han testar alkohol och allt går fel. Sebbe hamnar i säng med en tjej. MEN. Han säger nej och blir tvingad. Sebbe blir våldtagen.

Det här är en oerhört stark och viktig bok. Ett inlägg i #metoo-debatten med annorlunda vinkling. Niclas böcker tycker jag passar alla åldrar. Även om de kanske i första hand riktar sig till ungdomar så är de minst lika läsvärda för vuxna då de alltid belyser ungdomar som har det svårt och hamnar i jobbiga situationer där skyddsnätet kanske inte räcker till.

Sebbe sa nej får 5 stadiga pannakakor av 5 och så även herr Rehnströms prestation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *