Recension: Introvert – Den tysta revolutionen

Introvert – den tysta revolutionen, av Linus Jonkman

Den här boken är också inläst av Emil Rehnström, ni vet, en av mina favoriter.

Det här är en oerhört intressant bok. Saxat lite från baksidan:

“Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen? Blir du besvärad när expediter kommer fram till dig i affären eller tycker du bara att det är trevligt? Är du mest kreativ när du arbetar ensam eller när du arbetar i grupp? I vår tid verkar ”utåtriktad och flexibel” vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel.”

Jag lyssnar på Jonkmans bok och finner mig själva ofta skrattandes eller nickandes av igenkänning. Det är mycket som stämmer in på mig och jag tror att många skulle må bra av lyssna på det. Att vara introvert har mycket riktigt ofta setts som något negativt. Det är inte samma sak om blyghet eller asocialt beteende.

Det roliga är att den här boken ändå klassas in lite i självhjälpskategorin, som jag ju tidigare sagt mig inte gilla. Vidare är kanske Jonkmans bok inte heller grundad i forskning, men till skillnad från t.ex. Omgiven av idioter så tar den istället med oss på en resa in i en introvert människas liv och tankar. Det finns tid för reflektion och vi ställs inför situationer som klart visar på skillnaden mellan introvert och extrovert.

Jag kan däremot ställa mig frågande till att det skulle vara så hårdkodat i vårt DNA som Linus påstår (jag har inte grävt djupare i detta). Jag arbetar bäst ensam, jag har ett STORT behov av egentid och att ladda mina batterier, däremot är jag betydligt mycket mindre introvert som person sedan vissa stora saker hänt både privat och i arbetslivet.

Oavsett. Är du introvert, eller intresserad av att lyssna på en bok om hur en introvert kan uppfatta livet och specifika situationer? Kanske har du själv en introvert människa i din direkta närhet?

Introvert – den tysta revolutionen, får av mig 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *