Recension: En perfekt storm

En perfekt storm, av Leffe Grimwalker och Dan Buthler

Jag har prisat den här boken ett antal gånger redan. Den dyker upp på listan över bästa ljudböcker 2019. Leffes författarkarriär har jag följt någorlunda men inte slaviskt. Hans självbiografiska bok Havrefarsan återfinns i en tidigare recension, då under namnet Leffe Delo. Jag lyssnade även på hans följetong Okänt nummer som publicerades i samarbete med Mobilia i somras och där visade han sig vara riktigt duktig på spänning – och grym på att skriva direkt för ljud (vilket jag vet att han har mycket erfarenhet av. Han har ju till och med skrivit den inofficiella Bibeln om att skriva för ljud). Jag är även glad att Buthler dyker upp här. Jag vet inte exakt hur deras samarbete fungerar, men Buthler har här fått en roligare kompanjon än tidigare parhästen. Deras böcker om fullblodspsykopaten Silfverbielke pendlade mellan spännande, bitvis trötta och urvattnade, repetitiva och med sjukligt mycket fokus på utstuderade våldtäkter.

Sorry. Åter till boken. Saxat:

“Alex Storm har äntligen allt han kan önska sig, en smart och vacker fru, barn på väg och firman går bra. Efter ett liv som outsider, vilsen i två olika kulturer och en jobbig uppväxt, har allting fallit på plats. Men orosmolnen hopar sig, och ödet vill annorlunda. Skatteverket jagar honom och en pokermatch som gått överstyr hotar att ruinera honom. Om han inte kan betala kommer firman gå i konkurs och han kommer förlora precis allt.”

Det här är en rapp, konstant underhållande och spännande kriminalare. Varenda mening har optimerats för att funka perfekt för ljudbok och det märks. Det är oerhört härligt flyt rakt igenom och Jonas Malmsjö gör dessutom sin, i min mening, absoluta topprestation som inläsare.

Det finns mycket som sticker ut med boken, vilket jag gillar. Vår kära huvudkaraktär Alex visas som en väldigt skadad och sårbar karaktär, allt annat än hårdnackad och skitcool. Han har ofta problem när han tänker och en ADHD-person vilket i kombination gör att han lätt hamnar i klistret. För en roman om kriminalitet där de flesta involverade (som vanligt) är av det penisförsedda könet så tycker jag ändå att författarna lyckas få med mer kvinnlig nyans än vi kanske är vana vid. Alex fru är ett bra exempel. Hon är ingen man bara kliver över, hon är självständig och cool (hon tar ju verkligen tag i saker och ting när hon misstänker sin problemförsedde sämre hälft för otrohet). Sen har vi Ma, den tjurigaste ekonomiansvarige ni kan tänka er. Hon är ball som fan.

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen: En perfekt storm bör hamna i samma liga som Snabba Cash. Men den är så mycket bättre. Rappare, snabbare, mer välskriven.

5 av 5 pannkakor till En perfekt storm. Eller varför inte en liten pannkakstårta?

2 svar på ”Recension: En perfekt storm”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *