Recension: Snö, skam och champagne

Snö, skam och champagne, av Linda Holgersson

En relationsroman i alpmiljö, så kan vi väl sammanfatta detta kort. Eller är det en feelgood med inslag av livskris? Och varför vill jag säga “Sex, skam och champagne” när det inte rör sig som en dråplig erotisk historia? Jag vet. Det är mig det är fel på.

Saxat:

“John ska fylla femtio år. Det ska bli hans sista födelsedag och han planerar att fira den med några utvalda vänner och hans syskon. Det gästerna inte vet är att John har en agenda med den här helgen, den som ska bli hans sista helg. Temat för helgen är något av ”sanning och konsekvens”. I flera år har John sett sina vänner förbruka sina liv; i hans ögon lever de inte i sanning och ärlighet. De har hemligheter för varandra och för sina närmaste. Precis som John.”

Författaren själv tipsade mig om att lyssna på denna och det är jag tacksam över.  Jag hade aning om vad jag hade att vänta mig. Att Fredde Granberg stod som inläsare var faktiskt en sak som tilltalade. Det här är den första ljudbok jag lyssnar på inläst av den välkände herren och tyckte att det skulle bli spännande. Det första som slog mig när jag började lyssna var: “Va? Låter Fredde sådär?” Det var först så olikt den röst jag identifierade honom med, men till slut kände jag igen en viss klang. Det andra som slog mig var att herr Granberg är en s-u-v-e-r-ä-n inläsare och han kirrade den här boken med flygande färger, för att direktöversätta.

Åter till boken i sig. John ska som sagt bjuda sina vänner och syskon på stordådig 50-årsfest. Det etableras rätt snart att det finns något mörkt i bakhuvudet och det får upp intresset rejält utan att det någonsin tar överhand. Han bjuder dem till hotell i Alperna där de ska kombinera skidåkning med samkväm och god mat och dryck. Snö och champagne är således etablerat.

Vi får möte de olika festdeltagarna och ta del av deras respektive relationer och de olika problem livet för med sig. Många av dem kommer väldigt bra överens, andra har glidit isär och somliga är lite som nålar i varandras ögon. Något som står helt klart är att alla dessa relationer ska ställas på sin spets under dagarna som tillbringas ihop för att fira in det nya året.

Karaktärerna, de vi får komma allra närmst, är väldigt spännande att följa – mest för att man vill se vad allt ska mynna ut i.

Det slår mig i skrivande stund att det här är en perfekt julbok! Den utspelar sig dagarna innan nyår och främst framåt slutet så infinner sig faktiskt lite härlig jul- och nyårsfeeling. Och Wham! förekommer i dialogen.

 

Som ni kanske, kanske förstår av ovan så gillar jag det här. Mer än så. Jag älskar den. Det här är en bok som berör på allvar. Den är sorglig, mysig, varm, kärleksfull och så jäkla vacker. Jag drar ofta på smilbanden när jag glider runt i bilen och lyssnar och den leker lite lätt med tårkanalerna emellanåt också. En sak jag uppskattar är längden på boken. Okej. Den hade faktiskt kunnat få vara lite längre, främst hade jag velat se att slutet drogs ut några sidor, men det här är en typ av berättelse jag tycker gör sig bäst som ganska rappt berättad och inte onödigt utdragen. Det här var helt klart en riktig överraskning och kommer med stor sannolikhet kvala in på Pannkakans topplista 2020.

Snö, skam och champagne förtjänar 5 av 5 pannkakor med laktosfri grädde och hemmagjord blåbärssylt ovanpå.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *