Recension: Vattnet drar

Vattnet drar, av Madeleine Bäck

Vattnet drar är första delen av en trilogi. Det är Madeleine Bäcks debutroman och räknas förenklat som en skräckfantasy.

Saxat:

“Så blir handen iskall. Ytan slutar bölja. Den ändrar mönster. Sipprar fram och upp över hans hand som mjuka istappar. Viktor är för fascinerad för att kunna röra sig. Han ser hur ytan böjer sig och trevar som långa ormar kring hans arm. Trevar över hans hud. Det är vått och bedövande kallt. Och så ser han naglarna. Kroppen av en kvinna hittas vid Malmjärn i Gästrikland. Har det något med den illegala sprithandeln att göra? Eller stölden av den värdefulla madonnan i Ovansjö kyrka? Något har förändrats i bygden under den här helvetesvarma sommaren. Det känns i själva luften. Som ett elektriskt stråk av begär och desperation. Det som legat dolt i hundratals år har vaknat igen. ”

I den här mörka, mystiska berättelsen får vi följa ett antal intressanta karaktärer. Mannen som jobbar med djurskydd och vars händer tycks kunna lugna, rent av hela djur. De vilsna unga vuxna i samhället i Gästrikland som stjäl saker och säljer fulsprit till de törstiga. Lokaltidningsjournalisten som, tillsammans med stjärnskottet till fotograf ska rapportera om mordet vid Malmjärn.

De är alla ytterst levande och intressanta karaktärer. Jag tänker inte avslöja mer om handlingen än det ovan. Språket, alltså. Det är rappt, riktigt snyggt och dialogen känns oerhört autentisk. Jag vill påstå att Bäck satt allt klockrent. Det flyter liksom på riktigt  härligt och det märks även att boken är väl genomgången när det kommer till korrekturen. Något annat som flyter på bra är Sanna Kräppers inläsning. Jag har faktiskt inget att klaga på där.

Vattnet drar har fått oerhört mycket beröm (det ser ni inte minst om ni läser alla utdrag ur recensioner som finns på boksidan på Storytel). Den har kallast för en helgjuten debutroman och vet ni vad? Det är det. Det här är riktigt, riktigt, bra. Det är spännande så gott som rakt igenom. Det är allt annat än förutsägbart. Bäcks sätt att växa in sex (no spoiler here) är riktigt intelligent. I min mening är den inte särskilt obehaglig, men det är en högst personlig upplevelse och inget som påverkar mitt helhetsintryck negativt.

Avslutningsvis – Jag kommer att lyssna på resterande två delar av trilogin och hålla koll på vad Madeleine Bäck tar sig an härnäst. Hon har även ett par noveller på Storytel och jag rekommenderar New View (den enda av dem jag hunnit lyssna på) varmt. Det här är en stark start på mitt ljudboksår 2020.

Vattnet drar landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *