Recension: Ares tecken

Ares tecken, av Dan Buthler och Dag Öhrlund

Det här är tredje kriminalromanen om Jacob Colt. Deras författarstil är väsentligt bättre när de inte fokuserar så mycket på förnedring som i Silfverbjelke-böckerna.

Saxat:

“Klockan är exakt 00.46 när Claudio Chavez avlider i ambulansen av skadorna från en brutal misshandel på Götgatan i Stockholm. Vid Chavez sargade kropp finner man en blodig papperslapp med en teckning av ett avbrutet manlighetstecken. Mordet blir ett fall för kommisarie Jacob Colt och hans kollega Linda Schecker på kriminalen i Stockholm.”

Ares tecken är en spännande roman. Hatbrotten som poliserna försöker få stopp på är obehagliga och det finns nerv i berättandet. Däremot kan Buthler/Örhlund, i vanligt manér i min mening, bli lätt långrandiga ibland. Deras sviter om Truut, Colt eller Silfverbjelke har mycket gemensamt. Bland annat det faktum att man försöker lägga upp dem för att kunna läsas fristående. Inget fel i det, inte alls. Det ter sig på så sätt att samtliga böcker innehåller “recaps” av situationer som karaktärerna varit med om – alltifrån kämpiga fall, nära-döden-upplevelser till trubbel i hemmet. Följer man bokserien så blir det lätt oerhört tradigt då varje bok innehåller MÅNGA sådana stunder där karaktärer till exempel lutar sig bakåt och “minns den där händelsen som ni läste om för tre böcker sen och även påmindes om i förra boken”. Ja, jag vet. Man kan naturligtvis hoppa förbi eller slå dövörat till om man vet om det, men det blir för återkommande. Som en “Previously on Jacob Colt” fast utspridd genom hela boken.

Det om det. Det är en välskriven och ofta spännande kriminalare, även om pulsen inte är skyhög. Men man gillar karaktärerna, det gör man. Inte nödvändigtvis för att Colt och de andra är extremt mångfacetterade, men man fastnar för dem.

Inläsningen ja. Magnus Roosman är suverän. Vet att många föredrar Sauk, men jag tröttnar lätt på hans ofta överdrivna machotugg. Föredrar Roosmans lite lugnare inläsning.

Ares tecken, tredje boken i serien om Jacob Colt, får 3,5 av 5 pannkakor. Tre pannkakor och en plätt, med andra ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *