Recension: Krisboken

Krisboken, av Vanja Persson

“När hamnade du i ekonomisk kris senast? Kontakta Blue St …” Nej. Gör mig en tjänst: Ta inga kortfristiga lån med sathög ränta i ett försök att “lösa” situationen tillfälligt.

Saxat:

“Har du blivit av med jobbet, blivit sjuk eller gått i pension? Är din ekonomi sämre än du någonsin kunnat föreställa dig? Håller det på att knäcka dig att aldrig ha tillräckligt med pengar? Då är det här boken för dig!
Ekonomiböcker handlar ofta om hur du blir miljonär, sparar i aktier eller andra saker som förutsätter att du har några pengar att spara. Det gör inte den här boken. Tanken med Krisboken är att den ska vara en hjälp när det verkligen är kris – oavsett om svackan är tillfällig eller livslång. ”

Vanja drabbades oförklarligt av ME – kroniskt trötthetssyndrom och en ny vardag tog sin början. I Krisboken ger hon tips på hur man underlättar vardagen när ekonomin tryter. Det är nyttiga tips kring allt ifrån onödiga inköp, saker man kan odla själv till diverse “vardagslyx” som man utan problem kan leva utan. Vi får även exempelberättelser från andra människor som drabbats av ekonomisk kris och efterföljande råd kring hur man själv kan påverka sin ekonomi en bit i taget.

Nu har jag själv aldrig befunnit mig i någon ekonomisk kris, men även jag börjar faktiskt tänka på vilka onödiga kostnader man drar på sig. Olika inköp man lätt skulle kunna avstå utan att ens tulla på den standard man är van vid.

Jag tror att Krisboken är en viktig bok som definitivt lär hjälpa många som befinner sig i en jobbig sits. Det finns få saker som kan göra oss så stressade och sårbara som bristande ekonomiska förutsättningar. Det förekommer många smarta idéer. En del tips kan anses rätt självklara men jag kan tänka mig att ett visst tunnelseende i kriser gör att man verkligen behöver ögonöppnare. Det finns onekligen många sätt att agera betydligt mycket mer medvetet och på så vis leva riktigt sparsamt och jag tycker att Vanja får fram det på ett pedagogiskt och enkelt sätt. Det är en bok som ingjuter hopp, samtidigt som Vanja är öppen med att förbereda den drabbade på att det bitvis kommer att kännas, och vara, riktigt tufft.

Det här är en viktig bok som kan peppa och hjälpa många, jag tycker att den förtjänar sin fullpott. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *