Recension: Leona – Alla medel tillåtna

Leona – Alla medel tillåtna, av Jenny Rogneby

Alla medel tillåtna är den andra delen i serien om polisen Leona Lindberg och hennes minst sagt speciella liv.

Saxat:

“Den okonventionella brottsutredaren är tillbaka i uppföljaren till succédebuten Leona – Tärningen är kastad! En man spränger sig själv utanför Riksdagshuset i Stockholm, men överlever. Agerade han ensam eller är fler dåd att vänta? Utredare Leona Lindberg sätts att förhöra honom. Men Leona, som nätt och jämnt klarat sig genom en rad hårda prövningar efter händelserna i förra boken är minst sagt distraherad. Hennes fokus ligger av förklarliga skäl på annat håll, familjen är splittrad, hon är utsatt för hot och i stort behov av likvida medel – fort. Tur då att hon har sin förmåga att som ingen annan tänka utanför boxen. Med en fot på var sida om lagen drar hon i gång en alldeles speciell verksamhet, där storslagna projekt ska genomföras.”

Jag måste börja med att säga att det finns mycket att tycka om i berättelsen om Leona. Främst vill jag säga detta – För alla er som tröttnat på slappa deckare om poliser som utreder brott och lever trasiga privatliv – Detta är en frisk fläkt. Ja. Det är en brottsutrerade vi följer. Nej, hennes privatliv är allt annat än städat, men Jenny vänder verkligen på steken. Leona har fötterna på båda sidor av lagen, till det har hon någon form av autistisk person vilket gör att hon inte följer samhällets inrutade mönster. Allt som allt gör det henne väldigt intressant.

Jag ska dock säga att jag gillade första boken mer än denna. Leonas tankar och drivkraft kan ibland kännas… svårdefinierade, jag förstår inte alltid varför hon gör som hon gör. Men behöver jag det? Kanske inte. Den här fortsättningen tar dock tid på sig innan det faktiskt tar fart. Jenny har ett sätt att skriva och en handling som ändå är så pass intressant att jag aldrig direkt tröttnar även när det går väl långsamt och det är styrkor för att säga något. När spänningen väl tar fart så gör den det med besked.

Det här är ett bitvis fartfyllt äventyr och på det stora hela en riktigt bra bok i en serie som jag kommer att följa vidare. Däremot kan jag emellanåt tycka att vissa partier känns lite väl långsökta och innehåller möjligen ett par för många hål i trovärdigheten.

Angela Kovács står för inläsningen och hon gör ett riktigt bra jobb.

Alla medel tillåtna, del två i bokserien om Leona, slutar på 3,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *