Recension: Mörkret inom honom

Mörkret inom honom, av Andreas Ek

Jag börjar med att spola tillbaka tiden till sommaren 2018. Jag hade just lyssnat klart på Ek’s andra bok “Törst”, uppföljaren till “Raseri” och skickat ett utlåtande via mail. Han avslöjade lite senare att nästa projekt skulle bli en deckare och det första jag ville utbrista var: “Et tu, Brute?”

Nej, det är ingen hemlighet att just deckargenren inte tilltalar mig. Med full förståelse för det arbete som ligger bakom att få ihop en smart whodunnit (och överlag skrivprocessen, jag är ju trots allt själv författare), så känns genren rätt urvattnad.

Men så blev det. Ek lämnade, åtminstone för stunden, skräckgenren han behärskar så väl, för att skriva en deckare. Mitt hopp kring denna bok bestod i huvudsak av två saker: 1. Eks redan bevisade färdighet som författare och          2. Det faktum att han själv arbetar som polis.

Vi saxar:

“Kriminalinspektör Niklas Fridh vid Stockholm Syds enhet för grova brott förväntar sig en lugn återgång till arbetet, efter några månaders sjukskrivning. Men när en ung kvinna hittas brutalt mördad i ett friluftsområde blir jakten på en kallblodig gärningsman högst personlig.

Tillsammans med sin ambitiösa kollega Jannica Brandt tar Niklas helt nya vägar för att hitta fram till sanningen. När det visar sig att mördaren har fler liv på sitt samvete avslöjas kopplingar till ett av Niklas tidigare fall – ett ärende som han aldrig kunnat glömma.”

Vi spolar fram till dagens datum och jag kan bara konstatera att det redan en eller ett par timmar in i ljudboken står klart att Andreas Ek visar färg och gör mig, som författarkollega, stolt.

Det är till en början inte intrigen i sig, morden och den självklara jakten på gärningspersonen, som får mig fastnaglad – istället är det karaktärerna och känslorna som rörs upp kring dem. Jag tänker inte avslöja mycket kring karaktärernas bakgrund eller resa, men jag bjuds på en känslomässig bergochdalbana som heter duga. Ek leker mästerligt med ord och känslor och det bränner till i tårkanalerna rätt rejält ett par gånger. Jannica Brandt är också ännu en stark och härlig karaktär att gilla och jag hoppas att vi kommer få följa med henne i flera böcker. Karaktärerna är överlag väldigt välskrivna och mänskliga. Jag tycker inte heller att Ek fastnar i det där uttjatade “polis med trassligt privatliv” – inte för att karaktärerna liv utanför polisyrket är odramatiska, men jag tycker att han navigerar sig igenom välkända vatten utan att köra på klyschor och bli tråkig.

Jag tycker att Sandra Andreis gör ett stabilt jobb som inläsare och har egentligen inte mycket mer att säga om det.

Som ni vid det här laget förstår så gillar jag detta och jag är oerhört glad över att se Ek på diverse topplistor både för ljud- och tryckversionen av Mörkret inom honom.

Mörkret inom honom landar på 4 av 5 pannkakor.

P.S. Andreas Ek är en författare vi kommer att se mycket av i framtiden och jag kommer att följa resan med glädje – och en förhoppning om att han då och då även trampar tillbaka in i skräckgenren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *