Recension: Ulven

Ulven, av Helen Lindholm

Ulven är en spänningsroman med fokus på ungdomar. Det är för den sakens skulle ingen ungdomsbok. Den ligger på Storytel under kategori deckare, vilket jag anser något missvisande (men kanske positivt för spridning?)

Den här gången, mina vänner och läsare, tänker jag inte saxa från baksidan.

Anledningen? Jag anser att baksidestexten dessvärre avslöjar på tok för mycket av handlingen!

Den handlar om Erik Carling som bor i ett litet samhälle som skakas av en mördare som börja kallas Ulven. Några unga tjejer har råkat ut för honom och det visar sig att han misshandlat dem till döds och därefter våldtagit dem.

Direkt i bokens början får vi reda på att Erik är en trasig själ som lever i en trasig familj. Hans far är död och modern gör vad hon kan. Erik påverkas till en början inte nämnvärt av morden utan blir betuttad i nyinflyttade Angelica, Ängeln. Så ungefär vill jag sammanfatta. För Hin Håles skull, läs inte hela baksidestexten om ni ska ta er an denna bok. Det spoilar alltför mycket. Tack och lov hade jag inte läst något mer än första raden innan jag valde att lyssna.

Inläsningen står Björn Löfgren för och han gör det med trygg röst trevlig att lyssna till.

Ulven är en välskriven bok. Jag gillar språket och det flyter på sånär som på några få onödiga upprepningar här och där. Jag vill, som tidigare nämnt, inte kalla det för deckare utan spänningsroman. Beskrivningarna av ungdomarnas liv och Eriks tankar och känslor är väl skildrade och levande.

Jag har möjligen lite svårt att köpa en del av Eriks utveckling (no spoilers here!) även om jag förstår författarens tanke. Möjligen går det för fort, eller. Jag vet inte. Själva mordgåtan som är anledningen till att boken ligger under genre deckare är för mig rätt förutsägbar, jag listar ut lösningen i princip i början av boken. Å andra sidan stör det mig ärligt talat inte nämnvärt, det påverkar inte min upplevelse.

Jag tycker att Ulven är en bok med potential. Jag gillar den, men tror samtidigt att den hade kunnat lyftas till än högre höjder. Jag kan inte skaka bort känslan av att något fattas.

Ulven är väl värd en lyssning och landar på 3 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *