Recension: Mördar-Anders och hans vänner

Mördar-Anders och hans vänner (och en och annan ovän), av Jonas Jonasson

Mördar-Anders… är skriven av mannen bakom omåttligt populära Hundraåringen och det märks naturligtvis på berättarstilen.

Den är inläst av härliga Björn Granath, som skänker historien viss pondus och komiskt eftertryck.

Copy-paste;

“Johanna Kjellander lämnar predikstolen för gott under burop från sin församling. Nå, yrkesvalet var ändå aldrig hennes. Hon skyller på pappa och Gud i lika delar. Per Persson lever ett torftigt liv efter att farfar slarvat bor den förmögenhet som nu borde varit hans. I stället är sonsonen en uselt betald receptionist på ett tredje klassens hotell. Den bortjagade prästen möter av en slump receptionisten på en parkbänk. Båda är lurade på tillvaron och de har inga problem med att luras tillbaka när möjligheten uppstår. Och det gör den i mötet med Mördar-Anders.”

Enligt info är detta Jonassons tredje roman efter tidigare nämnda Hundraåring och jag kan åtminstone försöka inbilla mig en procent av den ångest han kan ha tänkts känt inför att följa upp en sådan megasuccé. Att döma av många kommentarer jag läst av denna bok så står det ju klart att han inte lyckats fullt ut. Jag är benägen att hålla med, även om det finns potential.

Mördar-Anders är en dråplig och bitvis ganska rolig berättelse. Precis som i andra böcker av samma typ så tar författaren ofta i från tårna för att varenda mening ska vara fylld av fyndigheter. Detta är ett berättarsätt jag tidigare tyckt om men som jag numer kommit att uppleva som bitvis jobbigt. Det blir ibland tjatigt. Men. Återigen. Boken är relativt underhållande, även om det känns som att den tunna handlingen inte riktigt håller för den här längden.

Ett par gånger kommer jag på mig själv med att ha vandrat iväg i tankarna då berättelsen puttrar på och mest fylls ut av små dråpliga om än inte direkt engagerande stunder.

Man hade utan problem kunnat kapa ned en timme på berättelsen. Det fanns faktiskt ett ställe där jag för ett ögonblick trodde att boken var slut, men så visade det sig att det återstod nästan 1,5 timme.

Mördar-Anders och hans vänner är ojämn. Bitvis ganska rolig, men för lång för sin tunna handling. Den slutar på 3 ganska svaga pannkakor av 5 möjliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *