Recension: Ett högre syfte

Ett högre syfte, av Malin Thunberg Schunke

Malin Thunberg Schunke’s bok “Ett högre syfte” har prisats av diverse recensenter och även vunnit Svenska Deckarakademins pris för Årets Deckardebut 2019. Med en sådan utmärkelse i bagaget har man ju naturligtvis rätt höga förväntningar, eller hur?

Vi saxar från bokens baksida:

“Under en exklusiv svensexa på den franska rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin mitt i ett blodigt attentat och blir frihetsberövad, misstänkt för mord. Efter flera terrordåd har stämningen hårdnat i Europa, och den ärelystne domaren Philippe Duvernoy driver den franska brottsutredningen med järnhand.
Jakten på attentatsmännen spänner över flera länder, och i Haag blir den svenska åklagaren Esther Edh och hennes färgstarka italienska chef Fabia Moretti engagerade i fallet. Vem är Amir Yasin och vad hände egentligen i baren i Juan-les-Pins? Det komplicerade ärendet präglas snart av maktspel och nationellt revirtänkande.
Isolerad från sin familj i Stockholm kämpar Amir Yasin förtvivlat för upprättelse, men framför allt för att överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser.
Ett högre syfte är en roman om svek, fördomar och ondska, men även om tillit, vänskap och kärlek. Om rättsskipning där kampen mot brottslighet ställs mot en människas rättssäkerhet. Om en brutal maktlöshet och en familj på väg att bryta samman.”

Låt mig börja med att nämna inläsningen. Denna står Mirja Turestedt för. Mirja är något av en veteran och hon gör ett riktigt bra jobb. Faktum är att hon kan tänkas vara ett nytt namn på min topplista över inläsare.

Boken då? “Ett högre syfte” har en oerhört spännande intrig som jag dras in i d-i-r-e-k-t. Den håller ett stadigt tempo rakt igenom och blir aldrig vare sig tråkig eller långrandig. Schunke har ett språk som flyter på riktigt bra och meningsuppbyggnader som gör sig oerhört väl för ljudboksformatet. Man fattar även tyckte för bokens karaktärer, som alla är fint utmejslade och målas upp levande på ett effektivt sätt. Kort och gott upplever jag den här boken som väldigt rakt på sak, väldigt avskalad (i ordets allra bästa bemärkelse).

Det finns ingen onödig utfyllnad som tar fokus från handling eller nödvändig karaktärsutveckling. Även bokens längd är något som tilltalar mig. Min erfarenhet är att romaner av den här typen vanligtvis är åtminstone en tredjedel längre, och det är inte alltid gynnsamt.

Jag gillar den internationella prägeln och tycker att Schunke lyckas gestalta rättsväsendets agerande från olika nationer på ett sätt som övertygar. Vi introduceras till ett gäng mycket trovärdiga karaktärer där jag främst gillar just Esther och Fabia, ett radarpar jag hoppas vi får följa i många kommande romaner.

Avslutningsvis då: Ja. Malin Thunberg Schunke förtjänar helt klart att bli prisad, för det här är en oerhört stark debut av en författare vi kommer att få se mycket av framöver.

Ett högre syfte förtjänar sin fullpott, 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *