Recension: Skuggfödd

Skuggfödd, av Markus Sköld

Sköld är en författare jag bekantat mig med några gånger tidigare (en trevlig prick utanför bokens värld också, för övrigt, bara en sån sak). Mina favoriter bland hans tidigare verk är sci-fi-skräck-novellen Det svarta molnet och vampyrromanen Där ute i mörkret. Det här är alltså hans senaste skräckvision.

“Bostadsområdet “Värster” ska jämnas med marken, men inte innan alla boende har flyttat ut. Patrick “Pricken” Persson är sist kvar och när husen står tomma börjar ventilationen ge ifrån sig mystiska ljud – nästan som att något kryper runt där inne. Dessutom har han en stark känsla av att skuggorna utanför rör sig. En känsla som förstärks när bekanten Oscar ser samma sak under en fest. Båda två kan väl inte ha inbillat sig?

Vad ingen vet är att Oscars lillebror Isak har gjort en fasansfull upptäckt i ett av husens källare – eller att vännen Milla ritar mystiska teckningar som hon inte kommer ihåg efteråt. När en man från stadens äldreboende en natt försvinner spårlöst står det klart att ingen längre är säker efter mörkrets inbrott. ”

Uppläsning görs av Lisa Carlehed och jag tycker att hon fungerar bra. Jag kan störa mig på vissa rent dialektala företeelser i hennes tal, men hon har rätt inlevelse och bra tempo.

Det här visar sig vara en riktigt trevlig liten skräckroman. Bra längd, rappt berättad och lite obehaglig. Och när jag skriver lite så bör tilläggas att jag aldrig skräms av böcker, så är ni mer lättskrämda än så lär ni ha en ren liten skräckpärla i denna!

Jag gillar Skölds sätt att föra handlingen framåt, karaktärerna är intressanta nog och dialogen känns autentisk. Faktum är att det enda jag på rak arm kan slå ner på är att en bitvis väldigt frekvent användning av ordet “ventilationen” hade mått bra av lite omskrivning.  Och det förstår ni som läser att har jag inget värre än så att säga om innehållet så gillar jag boken riktigt mycket.

Och när vi ändå nämnt ventilation – Jag har alltid förespråkat att ventilationskanaler, främst frånluften, bör rensas ungefär vart tionde år. Så hör av er till mig för en offert om ni hör väsanden som ekar eller ser armar som sträcker sig ut genom ventilationsgallren.

Skuggfödd är en trevlig bok för er som är sugna på bra skräck. 4 av 5 pannkakor får den.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *