Recension: Fånge i berget

Fånget i berget, av Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom

Men, vad händer? Har han snöat in helt på barnböcker nu? Nja. Inte riktigt, men jag måste säga att det är ett intressant avbrott mellan alla böcker som lyssnas i bilen. Sen är det ju vida känt att man vill stötta vänner och bekanta i branschen.

Fånge i berget är den första delen av en serie böcker som är skrivna av Vilhelm Sundbom och illustrerade av Jonas Sjöblom.

Copy+paste:

“Tim, du måste vakna! En röst hördes långt bort i fjärran. Den lät nästan som i en dröm. En mardröm! Med ett ryck slog han upp ögonen. Han satte sig upp och lyssnade förskräckt efter rösten. Vem var det och varför ropade någon på honom?

Syskonen Tim och Li har blivit bortrövade. De vaknar upp ensamma på varsitt håll och nu börjar en kamp för att hitta den andre och överleva i en skog full av otäcka varelser. I den första boken får läsaren följa Tim i sökandet efter hans försvunna syster. Ett sökande som blir till ett hisnande äventyr bland troll, lyktgubbar och andra varelser ur den svenska sagomytologin. Bokens sagolika illustrationer öppnar upp en helt ny fantasivärld som läsaren sent kommer att glömma. Fånge i berget är en svensk fantasybok för barn- och unga och har av flera svenska bokbloggare beskrivits som 2019 års bästa barnbok, åldrarna 9-12 år.”

Det här är en väldigt trevlig liten pärla. Berättelsen är enkel och spännande, språket är ett jag tror tilltalar samtliga ungar i slukaråldern. Jag hade möjligen önskat en korrekturrunda för att få väck vissa moderna uttrycksklyschor och annat (sådant jag själv också ständigt lyckas med), men det är faktiskt det enda negativa jag kan säga om detta. Personligen skulle jag vilja påstå att åldern 9-12 är smalt beskriven – Jag hade ÄLSKAT den här boken redan som sexåring och den är absolut inte för svår eller läskig (säger jag som fick barndomen förstörd av att se Jurtjyrkogården vid sex års ålder. Men det slutade ju väl, eller?) Längden är perfekt och nog fasen är det riktigt härligt med lite folktro för barn igen? Jag blir lite löjligt förtjust bara vid tanken på det. Hade jag själv haft barn så hade jag bänkat dem framför denna direkt – Både i tryckt form och som ljudbok, för båda versionerna är något alldeles extra.

Inläsningen står Martin Sundbom för, och låt oss säga att det sticker ut. På det allra bästa av vis. Fånge i berget är nämligen inspelad som något av en radioteater. Komplett med lite ljudeffekter och stämningsfull musik förvandlas detta till något levande. Lägg sen till Martins inläsning, som jag verkligen älskar. Han förmedlar berättelsen på ett balanserat sätt och ger verkligen liv till samtliga karaktärer. Att lyssna till detta är som att bjudas på en nostalgisk godispåse. Jag tänker tillbaka på hur jag som barn lyssnade på musiksagor och repliken “När du hör det här ljudet, då vet du att det är dags att vända blad” dyker upp i skallen. Mer sånt här! Möjligen svårt att överföra till vuxenlitteraturen utan att det blir för mustigt, men jag älskar det verkligen.

Jag får också vibbar av Trolltyg i tomteskogen. Fast utan synligt pubishår.

Och det för mig vidare till den fysiska boken. Jag har inte läst den, men jag har bläddrat i den då jag träffade de oerhört trevliga snubbarna bakom boken i höstas. Vilhelm Sundbom står för orden medan Jonas Sjöblom har bildsatt boken med löjligt vackra illustrationer. Ett litet konstverk som berättar en spännande saga i både ord och bilder.

Det här är en bokserie jag verkligen hoppas får stor spridning bland våra unga.

Fånge i berget leder till mersmak och jag älskar det faktum att både ljudbok och tryckt bok är något utöver det vanliga. Production value kallas det. 4,5 av 5 pannkakor slutar vi på. Köp den åt era ungar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *