Recension: En helt vanlig familj

En helt vanlig familj, av Mattias Edvardsson

Det här är en bok som legat oförtjänt länge i min bokhylla. Jag har dragit mig för den utan att riktigt veta varför. Kanske lät det inte tilltalande nog? Tji fick jag.

Detta är min första bekantskap med Mattias Edvardsson, och det kommer garanterat att blir flera.

Ni som känner mig vet att jag inte är jätteförtjust i böcker skrivna ur jag-perspektivet. Jag (höhö) upplever ofta att det blir monotont och att en del av spänningen försvinner. Detta är naturligtvis personligt men kan likväl även handla om författarnas förmågor att skapa spänning. Vem vet, detta är i allafall fakta. Jag har själv skrivit några alster i jag-perspektiv, dock enbart noveller, då de i min mening gör sig bäst i kortare format.

Detta är dock INTE fallet med En helt vanlig familj. Det är helt klart den mest gripande och mest välskrivna bok jag fått äran att ta del av, skriven just så.

Vi pausar och klistrar in handlingen:

“Hur långt skulle du gå för att skydda din familj? Och hur väl känner du egentligen dina barn?

De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.

Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.

I tre olika delar får vi följa fadern, modern och dottern, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.”

Då fortsätter vi. Den här boken greppar tag om mig direkt och släpper därefter inte taget. Jag känner med karaktärerna, jag vill verkligen gå till botten med vad som egentligen hänt. Och där kom det – Karaktärerna. För även om boken är skriven i jag-perspektiv så är det inte ur ett, utan tre. Vi får följa far, mor och dotters väg genom det kaos deras helt vanliga familj slängs in i.

Vad än bättre är – Ljudboksproduktionen genomgår samma karaktärsbyten. Magnus Roosmann, Rebecka Hemse och Johanna Lazcano delar upp inläsningen mellan sina tre karaktärer och det är ljuvligt.

Den här boken har fått mycket beröm, jag har även läst vissa som tycker att den segnar till runt mittpartiet. Jag kände inte av det. Jag var naglad rakt igenom och kände, för första gången på extremt länge, att det bitvis var så innerligt, fint och spännande att jag behövde bilens autopilot för att inte dras in helt.

Jag rekommenderar verkligen den här boken. Den är suverän.

En helt vanlig familj är allt annat än en vanlig bok. 5 av 5 möjliga pannkakor bildar en pannkakstårta att njuta av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *