Recension: Skräckstorm

Skräckstorm, av Mikael Strömberg

Så var det dags för ännu en bokrecension för unga i slukaråldern. Mikael Strömberg har för stunden lämnat sina barnförbjudna alster till förmån för en yngre generation. Det är knappast någon hemlighet att jag personligen gillar Strömbergs böcker. Faktum är att han råkar vara min svenska favoritleverantör av skräcklitteratur direkt efter John Ajvide (innan denna klev ifrån underbar skräck som Hanteringen av odöda till förmån för något tråkigare).

Skräckstorm är inläst av Bobo Engström, som mestadels läser in barnböcker. Han sköter sig riktigt bra, en mysig stämma att lyssna på. Sen är det ju faktiskt trevligt att han inleder med “Hej, nu ska jag läsa en bok som heter Skräckstorm!” varpå jag själv, sittandes ensam i bilen, utbrister “Tack, så trevligt!”.

Om Skräckstorm:

“Bastian ska börja sista terminen i mellanstadiet och allt är pest. Hans bäste vän Frans har flyttat, mamma fattar ingenting och pappa är ständigt frånvarande. Dessutom hackar skolans stökigaste gäng BRÅK på honom hela tiden. Som om allt detta inte är nog börjar oförklarliga saker hända i spåren efter stormen Alfrida. Bastian är rädd för att de starka vindarna rivit upp sår från en gammal sägen om en fruktansvärd händelse – olycklig kärlek och död. Oron får honom att känna sig än mer ensam och utsatt. Men så börjar en ny tjej i klassen, Lykke, som visar sig vara både modig och cool. Bastian fattar tycke för henne direkt. Han behöver hjälp att stå upp mot bråkstakarna i skolan, och framförallt måste han prata med någon om sina farhågor – ondskan som stormen kan ha väckt.”

Skräckstorm är en trevlig bok. Bra längd (strax under 4 timmar), vackert språk (som alltid när Strömberg kikar fram ur buskaget) och en spännande intrig. Jag gillar hur han väver in Alfrida i berättelsen och hur han beskriver gruppdynamik och känslan av utanförskapet som Bastian slåss emot till en början. Jag vill tro att det finns mycket som ungar i slukaråldern kan känna igen sig i.

Sen är det ju lite småballt att det hela bitvis känns som en barnvänlig version av hans underbara “Inmurad”.

Skräckstorm rekommenderas varmt, en fin inkörsport innan ni börjar mata era ungar med Strömbergs vuxnare romaner och annan skräck. Detta är definitivt en bok jag själv kommer att utsätta framtida avkommor för.

En välförtjänt fullpott. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *