Recension: När himlen faller ner

När himlen faller ner, av Johan Ripås

Ripås känner de flesta av oss igen som Afrikakorrespondent på SVT. Det här är min första bekantskap med honom som författare.  Han har även skrivit spänningsroman och uppväxtskildring.

“Vi hade precis bestämt oss för att flytta från Johannesburg till Kapstaden, bli kvar i Sydafrika och släppa taget om Sverige.

Men i den eviga solens land blev vår yngste son alltmer blek och torr om läpparna. En otäck känsla växte inom mig att något allvarligt hade drabbat honom. Tio dagar senare satt hela familjen förtvivlad på Karolinska sjukhusets barncanceravdelning i Stockholm. Vi hade evakuerats till Sverige av SOS International. Allt vi ägde i Sydafrika var sålt och barnen hade fått sluta i sin skola.

Istället för vår drömda tillvaro i Kapstaden fick vi ställa in oss på att gå igenom flera år av cellgifter för vår son. Allt hade fallit ihop.

Ibland har jag kommit på mig själv med att leva mitt liv genom att kika nuet över axeln och spana mot en diffus punkt i framtiden. Jag tror att det är vanligt att människor gör så trots att livet pågår just nu. Att försöka finna mening i stunden må vara ett slitet uttryck, men har vi egentligen något val?

Den här boken handlar om att vi människor aldrig är mer än ett samtal eller ett besked bort från att precis allt förändras. Oavsett vilka vi är, var vi befinner oss eller vilka planer vi har för livet.”

Det här är en välskriven, jobbig och ytterst personlig bok. En berättelse om något av det värsta en förälder någonsin kan ställas inför. Livsavgörande händelser som obarmhärtigt förändrar allt på ett ögonblick. Det är bitvis jobbigt att lyssna på, och då är jag inte ens förälder själv. Att försöka leva sig in i hur det känns att få den där mentala smockan och försöka hålla balansen trots att världen vänts upp och ned är omvälvande.

Att Johan sedan valt att låna ut sin egen röst för inläsningen ger det hela ännu en dimension. Det är naket, utlämnande, vackert och – tack och lov för det – hoppfullt! Nej. Det är alltså ingen snyftarhistoria, utan snarare en stärkande berättelse om att vara stark när världen rämnar.

Det här är en bok som berör på djupet. Jag rekommenderar den å det varmaste. Det enda som egentligen skaver är att nyckelpersonerna i berättelsen inte benämns vid namn utan enbart med dess första bokstav. Det är absolut inget som förstör, och jag har full förståelse för integriteten i det hela. I en så pass utlämnande och stark bok är det dock ett grepp som får det hela att kännas lite mindre personligt.

Allt som allt: Lyssna på, eller läs, denna vackra berättelse.

När himlen faller ner förtjänar sina 4,5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *