Recension: Överlev katastrofen: 12 sätt att förbereda dig

Överlev katastrofen, av Herman Geijer

En dagsaktuell bok, tänker ni? Ja. Helt klart. Min första bekantskap med Geijer, utöver hans geniala hemsida nejtackzombies.wordpress.com/ med bland annat zombieöverlevnadstips och bok- och filmrecensioner, var boken Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen. Till skillnad från vad en kanske kan tro baserat på titeln så är det en väldigt intressant, och rent av livsnödvändig, bok om hur man lär sig att ta kontroll över situationen när samhället inte ser ut som vi är vana vid.

Överlev katastrofen fortsätter på samma tema.

“I Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig djupdyker zombieöverlevnadsexperten och folkbildaren Herman Geijer i vad vi faktiskt kan göra för att öka våra chanser att överleva när en katastrof eller bara något helt oväntat inträffar.

En svensk populärvetenskaplig bok som inte bara handlar om överlevnadstekniker och bushcraft utan också fokuserar på hur människan fungerar och vad vi kan göra för att förbereda oss mentalt och öka våra chanser att klara en kris.”

Det här är en oerhört intressant popvetenskapsbok. Jag är barnsligt förtjust i att läsa om överlevnadstekniker (samtidigt som jag slås av att jag faktiskt borde ta tag i att leva som jag lär). Det är av stor vikt att veta hur vi kan förbereda oss såväl mentalt som fysiskt för att klara av kommande kriser.

Hade jag skrivit dessa ord eller boken släppts för något år sedan hade garanterat flera sett åt andra hållet. Idag, med pågående pandemi, är fallet garanterat annorlunda. Nej. Vårt samhälle har inte slagits ut, de flesta av oss lever sina liv om än inte precis som vanligt så åtminstone någorlunda oansträngt. Inte menat att förminska krisen och de som faktiskt tagit de hårda slagen, men ni förstår poängen: Vi har fortfarande rinnande vatten och fungerande samhällsfunktioner. Så lek för en stund med tanken på att så inte skulle vara fallet. Är du förberedd?

Jag tänker inte gå in mer på djupet om bokens innehåll. Den är intressant och viktig, ’nuff said.

Inläsning står Håkan Julander för. Ny bekantskap för mig, men raddan av böcker på Storytel bekräftar att han är en van ljudboksröst. Stabil sådan.

Det känns egentligen futilt att betygsätta en bok som denna, men vad fan. Pannkakor ska delas ut.

Överlev katastrofen rekommenderas varmt. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *