Ljudnovellsamling: Känslor

Känslor, en samling ljudnoveller

Mertzy Förlag är ett namn att lägga på minnet. Det är ett nystartat ljudboksförlag och Känslor är deras första originalproduktion. Samlingen är producerad av Christopher Pålerud och Martin Jansson, förlagets grundare.

I den här samlingen bjuds vi på tio noveller som alla framhäver känslor och berör på olika sätt. Känslorna som ligger bakom novellerna är bland annat frihet, rädsla och svartsjuka.

Novellerna är skrivna av Christoper Pålerud, Rickard Blyckert och … trumvirvel … Peter Westberg. Moí.

Och av ovan anledning kommer detta inte vara någon regelrätt recension.

Jag kastade mig genast över hörlurarna igår morse när samlingen lanserades på Storytel. Jag har väntat länge på det här.

Det är en brokig skara berättelser vi bjuds på. Först ut är Påleruds Kungarna av gränsen, en novell som utspelar sig på 80-talet och handlar om ett par värmlänningar som börjar smuggla pornografi över gränsen till Norge. Kungarna är inläst av ingen mindre än Fredde Granberg, och vilken prestation sedan. Det finns en anledning till att han kommit att bli en av mina favorituppläsare. Kungarna utgör även det enda komiska, lättsamma inslaget i samlingen. Resterande berättelser är betydligt mycket mer allvarsamma.

Den personliga favoriten är Påleruds novell Korpen.  Det är en mörk, sorglig berättelse om utanförskap och hemska barn, mästerligt inläst av veteranen Ludvig Josephson. Även hans novell Så länge du är nära berör mig lite extra. Pålerud har ett oerhört moget och poetiskt språk, svårt att värja sig emot.

Detsamma gäller Rickard Blyckert. Av hans bidrag till Känslor är det främst Det man inte vet och Ett ihåligt liv som imponerar. Även Sirenen är eggande och snyggt erotiskt laddad.

Känslor är en väldigt intressant novellsamling. Originella, vackra berättelser som alla berör på olika sätt. Jag råkar veta att Mertzy Förlag har flera spännande projekt på gång och jag kan lova att nästa novellsamling kommer att bjuda på samma högkvalitativa, intressanta lyssning. Och ämnet för den? Det ni. Jag ser fram emot den.

 

Jag avslutar med att göra lite reklam för mitt eget bidrag. Novellen heter Superhjälte. Den kan ses som något av en försmak av boken Bara vanlig som jag spökskrivit åt eldsjälen Niclas Wennerlund. Den handlar om föräldraskap som tar en oväntad vändning. Rädslan för saker som ligger utanför en förälders makt. Likt boken handlar novellen om funkofobi och att leva med funktionsnedsättningar. Det är en oerhört stark novell, helt klart det mest känslosamma jag hittills knåpat ihop.

Enligt Mertzy-grundarna ska Björn Wahlberg ha suttit med tårar i ögonen under hela inläsningen (en helt fantastisk sådan, by the way), och jag förstår honom. Det gick åt en och annan tår när den skrevs. Likaså när jag äntligen fick lyssna på den.

 

Så. Se till att lyssna på Mertzy Förlags första originalproduktion och håll utkik efter spännande nyheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *