Recension: Den tredje passageraren

Den tredje passageraren, av Tony Johansson

Det är alltid lika spännande att bekanta sig med nya författare. Sett fram emot att lyssna på denna, även om den inte legat i bokhyllan alltför länge.

Vi kan väl börja med att nämna uppläsare Reine Brynolfsson, en sån där veteranskådis som jag alltid gillat. Han passar även mycket bra som ljudboksinläsare. En trevlig, lagom dramatiserad stämma att lyssna till.

“En lokal högerextremist hittas död på en gata i Landskrona. Polisen tror att det rör sig om en smitningsolycka – inga vittnen eller misstänkta finns. Lokaljournalisten Erik Larsson skriver om händelsen men sedan faller saken i glömska, tills ett tidigare okänt vittne plötsligt kontaktar honom. Snart upptäcker Erik Larsson att han befinner sig i en kapplöpning med den militära underrättelsetjänsten, och att den anonymitet han lovat vittnet på något vis brutits. ‘Den tredje passageraren’ tar sin början strax efter 11 septemberdåden. Det som först verkar vara ett tragiskt dödsfall utan politisk betydelse visar sig senare vara en händelse med återverkningar långt utanför Sveriges gränser.”

Detta är första boken i serien om Erik Larsson och My Englund. Del två finns också på Storytel och den tredje släpps om lite mer än ett par veckor. Del två ligger redan och väntar i bokhyllan och jag ser fram emot att lyssna – det bådar väl gott?

Absolut. Jag ska inte dra ut på processen alltför långt. Jag gillar verkligen Den tredje passageraren. Intrigen är intressant. Den är smart. Språkbruket är rappt och snyggt. Den har även en längd som tilltalar mig (inte för att detta i sig påverkar betyget). Bäst av allt är dock att den är spännande och intressant från början till slut. Ingen dötid, inget utdraget, utan allt flyter på i ett trevligt tempo precis som jag vill ha det. Karaktärerna är enkla att tycka om och känns realistiska. Deras berättelser är trevliga att följa.

Det ska bli riktigt trevligt att följa Johanssons kommande böcker.

Den tredje passageraren förtjänar sina 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *