Recension: Virus 1

Virus: 1, av Daniel Åberg

Virus: 1 är den första av (hittills) 7 säsonger av en serie skriven av Daniel Åberg. Jag har väntat med denna då jag inte riktigt gillar upplägget med episoduppdelning. Inget fel i sig, jag föredrar bara att ha en “fullängdsbok” att till mig. Virus: 1 är med andra ord utgörs med andra ord av samtliga första säsongens tio delar.

“En stekhet sommardag drabbas Stockholm av ett mystiskt och våldsamt virus. Inom loppet av dagar är staden, landet och kanske hela världen ödelagd.
Ett fåtal överlever smittan. Amanda, en oberoende och tuff person som aldrig riktigt vuxit ur sin ungdomliga livsstil. Iris, som trots en bruten arm är redo att gå över lik för att skydda sin dotter Sigrid från kaoset i sjukdomens spår. Dano, en 12-årig pojke som flytt krigets fasor i Syrien bara för att tvingas se sin familj utplånas vid ankomsten till Flemingsberg när viruset når Stockholms förorter.
Tillsammans flyr de och tvingas snart inse att hoten de möter i en civilisation som dör är fler än de kunnat ana. Samhället må ha nått sitt slut, men något måste komma därefter. Har de en plats där?
Virus är en tät historia om några människors kamp för överlevnad i en värld som inte längre vill ha dem, berättad i ett skoningslöst tempo.”

Det går ju inte att undgå att notera likheterna med min egen debutroman. Såklart. Snarlik handling, inspirerad av bland annat 28 days later. Virus bjuder på full fart från första minut och det är ju något jag inte tackar nej till. Således är detta underhållning som passar bra om du bara vill lyssna på något som inte kräver alltför mycket tankeverksamhet. Jag gillar karaktärerna, främst flyktingkillen Dano. Att blanda in flyktingfamiljen i handlingen är lyckat i mina ögon. Det tillför trevlig krydda och jag gillar tanken på att de slängs från “ett helvete till ett annat”.

Jag kan dock känna att denna första säsong möjligen hade mått bra av lite redaktörsarbete. Skrivet utan att alls veta hur Storytel Originals jobbar med materialet. Viss dialog och andra små språkrelaterade saker irriterar lite. Jag dras snabbt in i handlingen och tycker att det är spännande, men känner några timmar in att jag bitvis “zonar ut” litegrann. Karaktärernas fight and flight blir bitvis lite småtradig, men kanske beror det på att jag konsumerat så pass mycket av denna typ av berättelse. Inte minst när jag själv bidragit till en liknande bok.

Disa Östrand står för inläsningen. Hon är en ny bekantskap för min del och jag tycker överlag att hon gör ett stabilt jobb utövar några små fel i uttal.

Jag gillar Virus, men är inte helt såld. Efter att ha lyssnat på första säsongen kan jag garantera att jag åtminstone ger nästföljande en chans, men huruvida jag stannar kvar så länge som sju säsonger beror helt på hur intrigen utvecklas.

Virus: 1 bjuder på full fart, action och slafs och slutar på 3,5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *