Recension: En bur av guld

En bur av guld, av Camilla Läckberg

Detta är min första bekantskap med Läckberg som författare. Jag har inte intresserat mig nämnvärt för tidigare böcker helt enkelt av den anledning att det slumpat sig så. Faktum är att jag lägger långt mer tid på att läsa och lyssna på böcker av mindre välkända eller etablerade författare. Det intresserar mig helt enkelt mer.

Men att jag valde att hoppa in här på Läckberg-tåget beror på att jag läst mycket om att denna (och nästkommande) skulle vara väldigt olikt henne. Ett litet sidohopp.

“En bur av guld” är en drabbande roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad, men tar kontroll över sitt eget öde.
På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make, en älskad dotter och en lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt.
När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd.”

Det första som slår mig är språket. Jag har hört många klanka ned på Läckbergs språkbruk, men kan av tidigare nämnda skäl inte uttala mig. En bur av guld är dock väldigt välskriven.  Det är ett riktigt härligt flyt i språket. Lättläst men ändå nyanserat och lätt att ta till sig. Jag tycker även att hon lyckas gestalta karaktärerna väldigt väl.

Jag intresserar mig för Faye och hennes liv, även om det tar ett rätt bra tag innan jag kommer in i berättelsen och verkligen tycker att den börjar ta fart. Lite väl lång tid om sanningen inte ska förskönas. Det är intressant rakt igenom, om än kanske inte direkt spännande förrän framåt sluttampen. Och vad gäller slutet känner jag även att det kanske kommer lite väl fort – även om detta nu må vara början på en serie böcker.

Mycket har även sagts om det sexuella innehållet. Det stör mig inte och tillför sitt till handlingen. Däremot kan jag tycka att den inledande scenen sex och porr mest tjänar i chock- eller sex-säljer-syfte, även om det också säger något om bokens huvudkaraktärer och deras relationer.

En bur av guld är klart värld att lyssna på. Trots en något seg start så är den intressant och innehåller några riktigt bra delar. Personligen skulle jag vilja säga att den största styrkan ligger i porträtteringen av relationen mellan Faye och hennes närmsta vän. Där lyckas hon spela lite med mina känslor på ett sätt inte alla författare lyckas med.

Mirja Turestedt står för inläsning och gör ett finfint jobb. Hon har en röst och inlevelse som passar materialet perfekt.

Nu ska vi se vad uppföljaren har att erbjuda …

En bur av guld bjuder på stabil spänning och slutar på 3,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *