Recension: Smugglaren

Smugglaren, av Tony Johansson

Detta är andra boken om Erik Larsson och My Englund, en bekantskap jag snabbt kommit att uppskatta. Första boken Den tredje passageraren recenserade jag för någon vecka sedan och lovordade.

Denna bok är en fristående uppföljare, men jag rekommenderar att läsa/lyssna på den första för att stifta bekantskap med karaktärerna.

“Polischef My Englund har fullt upp och ont om folk. Samma morgon som några lekande barn hittar ett svårt bränt lik i strandkanten utanför Borstahusen, har hon och hennes kollegor på Landskronapolisen gjort ett misslyckat tillslag i en langarens lägenhet. De kom för sent, han hade redan lyckats fly och nu vet han att de övervakar honom. På Mys skrivbord ligger dessutom staplar med ärenden gällande utsatta asylsökande som hon måste hantera så fort som möjligt. Även på det privata planet hopar sig orosmolnen. Mys äktenskap är på upphällningen, och barndomens mörker ger sig tillkänna igen. Journalisten Erik Larsson har svårt att smälta in i gemenskapen på sitt nya jobb på Sydsvenskan. Arbetet med att skriva en bok om flyktingkrisen upptar hela hans intresse. Han är måttligt road av uppdraget att skriva om den döde mannen på stranden, men allt förändras när en ung försvunnen flyktingpojke spolas upp på samma plats.”

Likt första delen är även Smugglaren rapp och spännande. Korta meningar och högt tempo slänger mig snabbt in i handlingen. Johansson har ett språk som verkligen tilltalar. Liksom första boken är det intressant och bra rakt igenom, lämnas ingen tid åt överflödigt dödkött. Detta även om intrigen inte fängslar mig lika mycket som i föregångaren. Att likförbaskat lyckas hålla en halvkräsen lyssnare fokuserad och nöjd tyder på riktigt bra författarskap.

Huvudkaraktärerna är trevliga att bekanta sig med och i denna får de mer djup. Det är spännande att följa även deras privata resor.

Det är återigen Reine Brynolfsson som står för uppläsningen.

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att jag verkligen ser fram emot den tredje delen, Källa X, som släpps redan nästa vecka.

Smugglaren landar på 4 av 5 pannkakor och en varm rekommendation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *