Recension: De rättslösa

De rättslösa, av Malin Thunberg Schunke

Detta är Thunberg Schunkes fristående uppföljare till debuten Ett högre syfte, en bok som kammade hem fullpott i min recension (https://authorwestberg.blogbiz.se/2020/03/06/recension-ett-hogre-syfte/).

“När några unga utländska säsongsarbetare försvinner på den italienska landsbygden startas en internationell utredningsgrupp med Esther Edh och Fabia Moretti i spetsen. Snart leder spåren till en enslig gård ägd av en välkänd maffialedare och den karismatiske polisen Corrado Sanna fattar det kontroversiella beslutet att skicka dit en undercoveragent.
Bakom en mur av tystnad uppdagas sakta en verksamhet präglad av grymhet och en farlig katt-och-råtta-lek börjar, med ett brottssyndikat som inte tycks ha något att förlora.
Samtidigt, på en ort inte långt därifrån, bor en mamma som varje natt skickar ut sin lille pojke på ett uppdrag som kommer att få ödesdigra konsekvenser.
I Stockholm dras Esther Edh in allt djupare i det laddade förhållandet med sin älskare. Men Johnny följer en ondskefull plan som snabbt utvecklar sig till ett hot, även för Esther.
De rättslösa är en berättelse om ett cyniskt spel där människor skoningslöst offras. Där en europeisk rättskipning ställs mot brottslingar som inte skyr några medel för att nå profit. Och om hur det är att stå helt utanför samhällets skydd och vara rättslös.”

Vi får åter följa Esther och Fabia och lär känna dem lite närmre. Intrigen till denna uppföljare låter väldigt tilltalande, så det är med stora förväntningar jag ger mig i kast med den. Liksom i föregångaren är språkbruket mycket kompetent. Korta, enkla meningar utan onödig utsmyckning. Miljöerna boken rör sig i är även de mycket intressanta och välnyanserade. Likaså många av karaktärerna vi får bekanta oss med. Men så var det detta med intrigen. Tempot är bitvis ganska segt och jag dras aldrig riktigt in i handlingen. Trots ett intressant tema och och vissa spännande svängar och kittlande scener så greppar den aldrig riktigt tag om mig. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det beror på. Första boken var riktigt nervig och sög in mig i händelsernas centrum men i det här fallet lockas jag inte på samma sätt.

Det är fortfarande en bra, tankeväckande och välskriven bok, tro inget annat. Mirja Turestedt gör som vanligt ett galant jobb som inläsare.

De rättslösa slutar på 3,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *