Recension: Ett enda andetag

Ett enda andetag, av Gabriella Ullberg Westin

Detta är den sjätte delen i serien Morden i Hudiksvall, där vi träffar bland annat polisen Johan Rokka. Det är dock min första bekantskap med såväl serien som författaren. Varför jag hoppar in i sjätte delen återkommer vi till. Jag vill gärna poängtera att det är en fristående uppföljare och det går utan problem att hoppa in här precis som jag gjorde.

“En svårt misshandlad kvinna kommer till akuten på Hudiksvalls sjukhus. Hon vägrar säga vem hon är och vad som har hänt. Det blir snart uppenbart att misshandeln inte är det enda som plågar kvinnan … Johan Rokka och Janna Weissmann är kollegor vid Hudiksvallspolisen. Relationen mellan dem är sval efter att han en gång för alla har gett upp hoppet om att de ska bli mer än kolleger. Men när Janna utsätts för flera attentat kan Rokka inte låta bli att bli känslomässigt engagerad och deras liv flätas samman igen. Snart visar det sig att det finns ett samband mellan attentaten mot Janna och patienten med de allvarliga symptomen. Ett samband med konsekvenser som når långt utanför idylliska småstaden Hudiksvall.”

Ett enda andetag är slående aktuell i och med pågående världssituation (även om baksidestexten inte alls avslöjar det). Så pass att jag undrar om inte boken fick åka tillbaks till författaren för en sista uppdatering innan tryck/inläsning då vissa delar kring hanteringen av smittorisker och annat är läskigt spot-on.

Så. Jag vill inte avslöja för mycket av historien, men i Ett enda andetag vävs en rätt standard krimhistoria ihop med en situation lik den vi upplevt under våren. Det börjar därav som en standarddeckare och greppar inte riktigt tag i mig. Men när situationen trappas upp och farten gör detsamma blir det riktigt spännande och intressant.

Utöver intrigen bjuds det på ett ganska standardiserat upplägg, av allt att döma. En hård polis med kriminellt förflutet, en kvinnlig motsvarighet som också hon är hård och ärrad av uppväxten. Lite kärlekskomplikationer och så vidare. Ett enda andetag är välskriven, bitvis förbaskat jäkla spännande och karaktärerna välgestaltade. Trots detta är jag inte helt säker på om jag ger övriga delar i serien utrymme i min digitala bokhylla, det får tiden utvisa!

Uppläsare är Gunilla Leining. Bra som alltid.

Ett enda andetag mixar polisjobb med gammal hederlig epidemi och landar på 3,5 av 5 pannkakor.

Ett svar på ”Recension: Ett enda andetag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *