Recension: Historier från en drömmare

Historier från en drömmare, av Johan Engman

En novellsamling, för omväxlings skull. Det händer inte jätteofta att jag tar mig an dem. Johan Engman och jag har medverkat i två novellsamlingar tillsammans, så jag har tagit del av hans skrifter tidigare.

“Den här gången kunde ingenting misslyckas… så börjar en av de varma novellerna i Historier från en drömmare. Handlingen blir såklart precis tvärtom i en typisk historia i Johan Engmans stil. Hans noveller kännetecknas av myllrande berättelser där karaktärerna hamnar i nya och för dem ofta okända situationer. Personerna berättas med närhet och värme, även om saker och ting inte alltid sker som de tänkt sig.
Johan Engman har vunnit pris i flera novelltävlingar och har medverkat i olika förlags novellsamlingar. Nu debuterar han med en samling berättelser i en egen antologi. Engman är kock, fäktare och småbarnspappa, född och uppvuxen i Halmstad men numera bosatt i Skärholmen, söder om Stockholm.
Hans fackliga och politiska engagemang ger avtryck i flera noveller där samhällsbeskrivningar lyser igenom i historierna. Andra berättelser är mer som fantasifulla sagor. Några av novellerna är hela livsberättelser och några andra är som små titthål in i en annan värld av historier. Det är fantasifullt, personligt och spännande. Det är historier från en drömmare… “

Jag tänker inte gå in i någon djupdykning kring de olika novellerna mer än en kort sammanfattning: Det blandas friskt mellan berättelser om kärlek, relationer, åldrande, krig, politik och en klackspark åt försäkringskassan.

Som med alla novellsamlingar tilltalas jag inte lika mycket av alla berättelser, även om alla håller bra klass. Något som dock håller rakt igenom på alla plan är språket. Johan har ett fint flyt och ett språk lätt att ta till sig. Han är oerhört duktig på att blanda tragik och komik, något jag själv också tycker mycket om att leka med.

Ska jag nämna en personlig favorit så är det sista novellen, som om jag inte missminner mig delar titel med samlingen. Den bjuder på en bitsk och riktigt härlig klackspark mot Försäkringskassan och är det något jag älskar så är det satir med politiska undertoner och samhällsanknytning.

Jag vill även passa på att nämna uppläsaren Sebastian Karlsson. Det är, vad jag kan se, första gången jag lyssnar på något inläst av honom och karl’n gör ett suveränt jobb!

Historier från en drömmare landar på 4 av 5 pannkakor.

2 svar på ”Recension: Historier från en drömmare”

  1. Vilken fin recension och sammanfattning.
    Jag är också imponerad av Sebastian Karlsson, som verkligen lyfter novellsamlingen.

    1. Ja, du ska vara riktigt glad över båda delar. Dels en mycket fin samling men även en röst som verkligen lyfter texterna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *