Recension: I skuggan av sektor 5

I skuggan av sektor 5, av Simon Häggström

Detta är polisen Simon Häggströms femte bok, och den andra fristående berättelsen i hans nya bokserie Människohandelsgruppen. Hans första tre böcker är helt rotade i verkligheten, baserade på hans egna upplevelser. Sektor 5 och föregående Flickorna som sprang är skönlitterära berättelser med verklighetsanknytning.

“I Ferentari i sektor 5 sliter artonåriga Loredana hårt för att få ihop pengar till sin familj. Men tillvaron som prostituerad i Bukarests slum är tuff, och när hon blir lovad ett liv i lyx i Sverige nappar hon direkt. Sjuksköterskan Lina blir misstänksam när hon träffar en misshandlad kvinna från Rumänien. Några veckor tidigare hade hon en patient med liknande skador, båda kvinnorna har dessutom en uppseendeväckande tatuering. Vad har hänt dem? Sanningen visar sig vara långt värre än Lina kunnat föreställa sig. Runt om i Stockholm finns lägenhetsbordeller som drivs av män som köper och säljer kvinnor som handelsvaror. Markus Lundström och Natalia Volotkova vid människohandelsgruppen är ett av dessa nätverk på spåren. Men de kör fast och Natalia tar saken i egna händer – ett beslut som visar sig bli lika livsfarligt som effektivt. I skuggan av sektor 5 är en verklighetsnära skildring, actionfylld och samtidigt hoppfull, av det som sker mitt i bland oss men som få ser.”

Det är intressant att följa Markus och Natalias arbete i Människohandelsgruppen. Främst är det ett fascinerande, unikt perspektiv för krimgenren. Beskrivningarna av deras privatliv kan jag dock känna är aningen oinspirerande. Natalia som karaktär är dock riktigt härlig. En stenhård polis som inte tar skit och slänger ur sig bitska kommentarer, svär jävligt mycket och är mästare på att göra folk obekväma.

Intrigen i Sektor 5 är intressant. Det är en mörk och sorglig men bitvis hoppfull berättelse. Att den är så rotad i verkligheten är hemskt att tänka sig.

Den är bättre skriven än Flickorna som sprang (finns recenserad tidigare på bloggen). Det märktes tydligt att den första delen i serien var Häggströms första skönlitterära verk då språket bitvis haltade. Det gör det av och till även här, men jag störs inte av det. Däremot var intrigen i första delen något mer rafflande. Sektor 5 är intressant, men något ojämn. Ibland spännande och fascinerande, ibland lite långdragen. Det här är dock böcker som är både intressanta och viktiga. Häggström är en kompetent författare, en vardagshjälte och dessutom en oerhört trevlig snubbe. Jag ser fram emot en ny del i den här serien.

Suveräna Niklas Engdahl står för uppläsning.

I skuggan av sektor 5 landar på 4 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *