Recension: Halva liv

Halva liv, av Mats Strandberg

En tidig bok av herr Strandberg, en författare jag uppskattar mycket. Den här kom, vad jag läst mig till, innan Cirkeln och de där skräckliga böckerna som gjort honom så poppis under senaste åren. Dock släpptes den som ljudbok först 2017 (enligt info på Storytel).

“”Förlåt mig. Jag kan inte berätta varför. Leta inte efter mig. Hata mig inte.”Jessica kan inte släppa tanken på sitt livs stora kärlek Jakob. Varför försvann han plötsligt utan närmare förklaring än ett kortfattat brev? Efter en längre tids depression försöker hon gå vidare och engagera sig i sitt arbete och en ny relation. Men ovissheten plågar henne.
När hennes farmor Viola dör får Jessica annat att tänka på. Hon bestämmer sig för att tillbringa några månader i Violas hus på Österlen. En handskriven bok som Viola efterlämnat avslöjar stora familjehemligheter, och Jessica tvingas omvärdera hela sin tillvaro. Viola berättar om livet som ung kvinna i femtiotalets Sverige och de dramatiska händelser som tvingade henne att göra val som skulle komma att påverka hela familjen. Jessica inser att både hon och Viola har levt halva liv. När det förflutna till slut hinner i kapp Jessica påverkar det henne på flera olika plan och mysteriet med Jakob får en dramatisk upplösning.Halva liv är en roman om kärlek, hemligheter och lögner. Mats Strandberg tar med läsarna på en laddad resa genom tid och rum. Vi lär känna ett svunnet Sverige där fördomar och konventioner tvingade människor till ytterligheter. Vi möter en nutid som visserligen visar upp ett annat ansikte men där många bär på hemligheter. När de olika världarna möts får det dramatiska konsekvenser för Jessica och för dem hon älskar.”

När man lärt känna Strandbergs stil i och med Färjan, Hemmet och Slutet (jag har inte läst eller lyssnat på Cirkeln och väntar på ljudbok av Monster i terapi – NÄR KOMMER DEN?!) känns det väldigt speciellt att lyssna på en bok som Halva liv. Åtminstone till en början. För det är ju inte skräck eller kometen kommer. Men så märker jag av hans finfina sätt att gestalta sina karaktärer, den där härliga humorn som skiner igenom ibland. Visst. Det är inte lika genomarbetet i denna tidigare som i hans senare verk, men stilen finns där!

Till en början räcker det för att dra mig in. Jag gillar karaktärerna, jag tycker om att följa Jessicas liv i mediebranschen. Men så dalar intresset lite. Det är vackert och sorgligt men blir bitvis lite för segt för min smak. Inte segt nog för mig att sluta lyssna, däremot kommer jag på mig själv med att ha tankarna på annat håll stundtals. Det händer något framåt slutet dock, utan att avslöja för mycket. Boken får ett annat driv och blir riktigt intressant igen, men i detta finns också ett problem då det spretar.

Utan att avslöja något så känns det mot slutet som att boken mynnar ut i något helt annat, som om man försökt sammanföra två böcker. Det är inte dåligt, inte alls, men tematiskt tycker jag inte att det riktigt passar in. Den blir lite identitetslös.

Julia Dufvenius läser, och jag gillar ju verkligen hennes röst. Läst några kommenterar på Storytel om att hon har konstig betoning och inte passar till denna bok, men jag håller inte med.

Halva liv är välskriven, men når ungefär halvvägs. 3 av 5 pannkakor.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *