Recension: När du vänder dig om

När du vänder dig om, av Pernilla Ericson

Detta är den tredje och avslutande (?) delen i serien om Erla-gruppen. Vi går direkt in utan omsvep:

“En kvinna blir brutalt våldtagen av en okänd man i sitt eget hem på Södermalm i Stockholm. Förövaren kan gripas på plats och vid första anblicken ser det ut som ett enkelt ärende. Men ingenting är som det verkar. Det fanns en inbjudan. Ett meddelande om hårdhänt sex.
När Erlagruppen åter samlas, tar de sig an ett fall präglat av kvinnohat. Utredningsteamet jagar någon, eller några, som inte skyr några medel för att terrorisera kvinnor. En stulen identitet på nätet blir ett effektivt vapen. Och skräcken sprider sig.Samtidigt kämpar polis Liv Kaspi med sitt privatliv. Hon älskar en man med en bakgrund i den undre världen – men kan hon lita på honom?”

Den här boken välskriven och riktigt spännande. Vid det här laget har jag även kommit att tycka väldigt mycket om alla Erlagruppens medlemmar med dess olika egenheter och historia. Främst gillar jag nog Amina, men även Liv är väldigt välgestaltad och spännande att följa.

Temat med de här “inbjudna våldtäkterna” är riktigt otäckt – och har dessvärre verklighetsbakgrund. När boken börjar och det rör sig som en våldtäkt blir jag först besviken. Det är ett så uttjatat tema i den här typen av böcker (jag gillar inte att skriva ordet uttjatat i samma mening som våldtäkt, men så blev det – man matas med verklighetens hemska nyheter om sjuka våldtäktsmän och jag gillar inte att lyssna till eller läsa den typer av böcker). Men när Ericson sedan relativt snabbt levererar informationen om den där inbjudan till vad som blev en våldtäkt väcks mitt intresse. Det är annorlunda take och ett fall värt Erla-gruppen.

På det stora hela tycker jag att denna tredje del var bättre än del två. Det kan ha att göra med tempot. Intrigen i del två var spännande den också, men jag tyckte den innehöll vissa segare partier. Här är det mer fart. Jag upplever även att språket flöt på lite bättre här, även om det finns vissa korrekturmissar ett större förlag borde vara rutinerade nog att radera.

Jag gillar verkligen När du vänder dig om och kommer att följa Pernilla Ericsons författarskap med stort intresse.

Lo Kauppi står för inläsning och gör det som vanligt galant. En klar favorit hos mig.

När du vänder dig om landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *