Recension: Kastvindar

Kastvindar, av Dan Buthler och Leffe Grimwalker

Så är den äntligen här. Uppföljaren till författarduons En perfekt storm, där vi för första gången fick stifta bekantskap med Alex Storm, Wong, Ma och de andra. En bok som kickade arslet med krimgenren och landade på min topplista över 2019 års bästa böcker. Så. Håller stormen i sig?

“HEMLIGHETER. Alla har dem, ingen vill att de avslöjas. 
Alex Storm, kriminell mot sin vilja, kämpar för att hålla familjen utanför sitt nya liv. Jessica Storm är skyldig till mord och gör allt för att skydda sin hemlighet. Peter Bao, ledare för Hongkong-triaden, planerar att ta över all narkotikahandel i Europa och Alex Storm är den som ska se till att planen blir verklighet. För att inte Alex ska svika honom skickar han sin personliga torped till Sverige. Samtidigt dras snaran åt kring Alex och Jessica när Nina Trygg på Säpo tar upp jakten på den som mördade hennes man. När ovädret tornar upp sig vid horisonten måste sanningen komma fram om inte Alex värld ska gå under.” 

Där En perfekt storm i mina ögon var nära på en perfekt bok lyckas duon Buthler och Grimwalker med ett riktigt konststycke. Kastvindar är nämligen ännu bättre.

Rappt, härligt språk. Bitvis vass och vältajmad humor. Korta kapitel med cliffhangers som ökar pulsen på ett sätt som i längden måste vara farligt för hjärtat. Spänningen ligger på topp så gott som hela tiden. Karaktärerna är väl genomtänkta och snyggt gestaltade. Att få mer bakgrund och tid med Alex mindre sympatiske bror i Hongkong skänker en trevlig dimension. Vi introduceras även för några nya, riktigt balla karaktärer. Men bäst är fortfarande Wong och hans morsa. Jag vill ha en egen Wong.

Och så har vi det där slutet. Jävlar (jag får svära i mina recensioner, det är min blogg, för fan). Det är ytterst sällan pulsen ökar när jag lyssnar på böcker. I det här fallet är jag glad över bilens autopilot, annars hade jag fått köra av vägen för att kunna koncentrera mig. Sista timmen av Kastvindar är en riktig emotionell käftsmäll. Oväntade, djärva, sorgliga svängar som kastar en mellan hopp och förtvivlan.

Jag längtar nästan ohälsosamt mycket efter den tredje delen.

Jonas Malmsjö gör återigen en av sina absolut bästa prestationer som inläsare.

Ännu en bok som platsar på min topplista för 2020 års bästa. 5 av 5 självklara pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *