Recension: Ett litet korn av sanning

Ett litet korn av sanning, av Christian Unge

Detta är Unges andra bok om akutläkaren Tekla Berg, första heter Går genom vatten, går genom eld och finns recenserad på bloggen.

“En kvinna irrar runt i korridorerna på Nobelsjukhuset i Stockholm med en liten pojke i handen. Hon tycks leta efter en äldre man från en bilolycka som inträffat tidigare samma dag. Under tiden försöker akutläkaren Tekla Berg rädda livet på en svårt skadad person från samma bilolycka. Den katastrof som sedan inträffar är något som förbryllar sjukhuspersonalen, polisen och alla andra inblandade.
Den senaste tiden har sjukhusdirektören Monica Carlsson lagt in högsta växel för att privatisera Nobelsjukhuset med exklusivt patienthotell, en kontroversiell levertransplantationsenhet och den nyrekryterade stjärnkirurgen Klas Nyström. Det tar inte heller lång tid innan Klas aktivt motarbetar Tekla i allt hon gör. Samtidigt har Tekla blivit som besatt av att ta reda på vad som egentligen hände när kvinnan klev in på intensiven med den lille pojken i handen. Vem är pojken? Varifrån kommer han? Vad gjorde han på Nobelsjukhuset? Svaren på hennes frågor visar sig vara något som hon inte kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi.”

I den här uppföljaren får vi lära känna Tekla lite mer, vilket är bra. Jag kan dock inte komma ifrån det faktum att hon är en karaktär jag inte riktigt fastnar för. Hon har sitt fotografiska minne, sina autistdrag men jag tycker inte att hon är särskilt intressant. En smaksak, helt klart, vet att många älskar Tekla Berg. Karaktärerna runt Tekla är relativt välgestaltade och mest tycker jag om hennes manlige polisutredarpolare. Boken är välskriven, med någon uppenbar korrmiss här och där, men det där med svalt intresse går igen lite i intrigen. Den puttrar på och spänningen glimmar till emellanåt., men jag fastnar aldrig riktigt. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad, men något saknas. Nerv. Det är kul med miljöombyte från det sedvanliga polisarbetet och Unges sätt att gestalta sjukhusmiljöerna och arbetet där är träffsäkert, även om det kanske blir lite väl mycket medicinska termer emellanåt.

Uppläsare är Gunilla Leining. Suverän som alltid.

Ett litet korn av sanning landar på 3 och snubblande nära ytterligare en halv pannkaka av 5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *