Recension: Från mörker till framgång

Från mörker till framgång, av Fatmir Seremeti

Det är alltid lika spännande att stifta bekantskap med nya författare. Från mörker till framgång är Fatmir Seremetis debut, självbiografisk sådan. Jag slås flera gånger av likheten med nysläppta (tryckt bok än så länge, ljudbok på G) Bara vanlig, biografin jag själv spökskrivit.

“Vad skulle hända om du som tonåring fick beskedet att du oundvikligen skulle bli blind? Hur hanterar man vardagslivet? Vad händer med självkänslan, identiteten, kärleken? Vad händer om man samtidigt lever i två helt olika kulturer?
Det här är berättelsen om Fatmir Seremeti. Han växte upp på Rosengård i Malmö och som många ungdomar hade han stora drömmar, men livet blev inte som han tänkt sig. En svår ögonsjukdom vände upp och ner på hela hans tillvaro.
Genom att aldrig låta motgångarna hålla honom nere lyckades han gå från en vilsen och sorgsen grabb från Rosengård till att få vara bordskavaljer åt självaste Kronprinsessan Victoria och vara med och vinna medaljer i EM, VM och Paralympics.
Fatmir är paralympier, föreläsare och entreprenör. I många år har han inspirerat och berört genom sin story. Från mörker till framgång är en naken historia om hur man vänder mörker till ljus och framgång.”

Från mörker till framgång är en välskriven biografi. Det är en inspirerande berättelse som pendlar snyggt mellan sorg, hopplöshet, glädje och ett jävlar anamma. Ett vackert bevis på hur mycket mental styrka och framtidstro kan göra för att lyfta en oavsett vad livet (och Murphy) kastar i ansiktet. Seremeti balanserar upp jobbiga passager (rekommendation om förtidspension vid tjugo års ålder!) med knivskarp humor och pungsparkar mot ett oförberett och oförstående samhälle. Det här är en ögonöppnare för alla oss som tar just synen för givet. Hur skulle jag själv reagera om jag nåddes av beskedet om ett utbredande mörker och fortsatt liv i blindhet? Jag är inte överdrivet sportintresserad, men när jag hör om Goalball kan jag inte undgå att fascineras över alla möjligheter våra sinnen bjuder även när ett av de viktigaste påverkas. Om jag fått önska något så hade det varit lite mer fokus och insyn i privatlivet som vuxen och livet som pappa, det hamnar lite i skymundan för berättelsen om övrig framgång.

Boken lämnar ingen oberörd och jag förstår att Seremeti är omtyckt som föreläsare.

Sebastian Karlsson skänker sin röst till berättelsen och han gör ett bra jobb.

Från mörker till framgång förtjänar sina 4 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *