Recension: Det gömda huset

Det gömda huset, av Vanja Persson

Det händer att jag lyssnar på barn- och ungdomsböcker. Inte ofta, men det händer. Och vet ni vad? Jag tycker det är lite synd att böcker avsedda för yngre publik kanske inte riktigt får den spridning de förtjänar. Vanja Persson är en författare jag tidigare recenserat, men då handlade det om Krisboken, en bok om hur du överlever på knaper ekonomi. En viktig bok.

“Tioåriga Ninni har nyss flyttat med sin mamma och lillasyster till mammans nye man. Hon känner sig osedd, orättvist behandlad och det mesta krånglar både hemma och i nya skolan. Då hittar hon ett gömt hus där en mystisk tant ger henne ett uppdrag som förändrar hennes liv… ”

Det gömda huset är en riktigt mysig bok. En sån där jag tänker mig att jag kommer vilja lyssna på tillsammans med framtida avkommor. Den är rappt berättad och spännande. Den tar upp saker som utanförskap och väver ihop det med lite moderna versioner av välkända berättelser som Rödluvan. Jag gillar det riktigt mycket. Det får mig att tänka på sommarlov med gamle hederliga “Sommarlovsmorgon” som jag växte upp med, för det här känns som något som skulle passat perfekt för det formatet. En drömsk miniserie om Ninni, ett gömt hus och en mystisk tant. Det osar barndom och nostalgitripp. Möjligen är den lite kort, men det är å andra sidan en idé som utan problem skulle kunna byggas vidare till en serie böcker.Rekommenderar denna varmt till er som har barn som behöver slitas från paddan och uppleva lite good-ol’-fashioned barndom.

Det gömda huset är en trevlig berättelse som förtjänar sina 4 av 5 pannkakor. Ungar älskar pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *