Recension: Samtal från en ängel

Samtal från en ängel, av Guillaume Musso

Läst av sådär 36 miljoner pers gör sig nu Musso ett namn i Sverige. 36 miljoner. Ta in den siffran. Och den här boken är skriven redan 2011 om jag inte missminner mig. Somliga exporter låter sig väntas.

“På ett flygplatscafé på JFK i New York krockar Madeline och Jonathan så att de tappar allt de har i händerna. Ilskna och frustrerade plockar de upp sina saker från golvet och i förvirringen råkar de förväxla sina mobiltelefoner. När de upptäcker misstaget är de 10 000 kilometer ifrån varandra. Hon är blomsterhandlare i Paris, och han restaurangägare i San Francisco.
Innan de har bestämt hur de ska byta tillbaka telefonerna kan de inte motstå frestelsen att tjuvkika in i varandras digitala liv. Var för sig börjar de undersöka innehållet på den andres telefon och sakta blir de alltmer besatta av varandra, vilket leder till en oväntad upptäckt: Deras öden är sammanlänkade av en hemlighet de bägge trodde var begravd för evigt … ”

Som många påtalat så känns Samtal från en ängel till en början som inledningen till en romantisk komedi med kulturella förväxlingar eller dylikt. Efter ett tag börjar man dock tro att så kanske inte riktigt är fallet och någonstans halvvägs in tar boken en överraskande vändning. Såna här genre-mashups hör inte till vanligheten, åtminstone har jag själv inte läst mycket liknande. I teorin är det en exercis som antingen kan leda till något genialt eller platt fall – som många av de gånger man i filmvärlden misslyckas med att blanda skräck och komedi eller dylikt. Det krävs en duktig författare för att få till det. Och Guillaume är en sådan. Språket är vackert (eller översättningen, kanske jag ska poängtera), miljöerna levande och karaktärerna intressanta. I ärlighetens namn hade detta funkat finfint även som en romance rakt igenom och hade då påmint väldigt mycket om Lovisa Wistrands senaste 600 mil till dig. Men så blir det ju som sagt inte. Det svänger och jag blir till en början lite småskeptisk. Vissa delar kanske är lite långdragna eller “för plötsliga” när handlingen kovänder och kickar oss i skrevet, men det funkar i sin helhet. Riktigt bra, därtill. Samtal från en ängel är ett minnesvärt och snyggt experiment, även om jag kanske inte är helt knockad i slutändan. Jag ser dock verkligen fram emot att lyssna på Guillaumes följande alster som lär droppa av på Storytel med fortsättning i april 2021. För oss som inte är överdrivet intresserade av rena polisdeckare är detta guld, helt klart.

Jonas Malmsjö är som vanligt fantastisk.

En bok helt i min smak. 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *