Recension: Grävlingen

Grävlingen, av Fredrik P Winter

Det här är en bok jag sett fram emot sedan jag läste om den för första gången. En kriminalare som flirtar med skräck och det övernaturliga? Ja tack, säger skräckentusiasten i mig!

“Natten till den 6 november varje år bryter sig seriemördaren som kallas Grävlingen in genom källargolvet till sitt utvalda offers hus. Allt polisen finner på mordplatsen är jordrester och blodspåren där offrets kropp släpats ner i underjorden. Cecilia Wreede är polisen som sitter fast i den omöjliga utredningen och förgäves försöker lösa Grävlingens gåta.
En morgon finner förläggaren Annika Granlund ett jordigt manuskript utanför kontorets dörr. Det verkar vara skrivet av författaren Jan Apelgren, känd för att ha skrivit två succédeckare, innan han försvann spårlöst. Manuset heter Jag är Grävlingen. Det är en slags makaber men välskriven biografi om en seriemördare som lever under marken.
Annika, som kämpar med drömmen om barn och hus i ett krackelerande förhållande, ser en möjlighet att rädda förlaget som är på väg mot ruinens brant. Trots att de inledningsvis är motvilliga ser ledningen till slut inget annat alternativ än att ge ut manuset, trots att det är kontroversiellt. Snart blir Annika själv misstänkt för Grävlingens gärningar, och sakta men säkert glider hon ned i ett mörker hon trott sig ha överkommit som barn.
Vem är Grävlingen? Vem är det som skrivit boken? Och vad är det egentligen som ruvar under jorden?”

Jag vill börja med en eloge till uppläsare Sofia Berntsson som jag tycker gör ett fenomenalt jobb.

Winter har bland annat skrivit ett par ungdomsböcker tidigare samt medverkat i Fantastisk Podd, som handlar om att skriva SF, fantasy och skräck, så anledningen till det mer övernaturliga temat har en enkel förklaring. Jag är väldigt förtjust i försök att korsa genrer för att bjuda på något fräscht.

Grävlingen börjar riktigt intressant och bra och lyckas hålla mitt intresse uppe rakt igenom. Den är välskriven med ett språk som är lätt att ta till sig och spänningsfaktorn är riktigt hög. Skräcktemat flirtar med läsaren/lyssnaren utan att ta överhand och skänker en trevlig extradimension till mordutredningen. Det jag uppskattar mest med boken är dock de delar som involverar förlagsbranschen och det genialiska i att sy in detta mystiska manus. Det är kittlande och riktigt väl genomfört av Winter. Upplösningen är inte riktigt lika stark som övriga delar av boken och personligen hade jag gärna sett att man dragit på ett snäpp till med skräcktemat (även om jag vet att många krimälskare säkerligen inte alls håller med).

Det här är i slutändan en riktigt, riktigt bra roman som lovar gott för Winters fortsatta litterära verk. Helt klart en författare jag kommer att följa med stort intresse!

Grävlingen är en trevlig twist på krimgenren som förtjänar 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *