Recension: Spökkameran 2 – Ljusklotets mysterium

Spökkameran 2 – Ljusklotets mysterium, av Tobias Söderlund

Uppföljaren till suveräna Prästgårdens hemlighet, där ungdomar tar sig in i hemsökta prästgården i Borgvattnet. Här får vi åter möta Vanessa och kompani.

“VANESSA ÄR ALLDELES pirrig inför nyårsresan till Gotland. Tillsammans med Martins familj ska hon och pappa bo på Katthamra gård, som sägs vara hemsökt. Dessutom ska pojkvännen Abbe följa med. Hon tar med sig kameran, den som kan filma spöken, trots varningarna hon fått från dess förra ägare. Kanske kan hon lyckas fånga ett spöke på film igen och bli Youtube-kändis på riktigt!
Men resan blir läskig på ett helt annat sätt än väntat. Under en utflykt till Martebo dyker ett stort ljusklot upp från ingenstans. Och när det försvinner är en ur sällskapet borta. Ingen förstår någonting, men kameran har snappat upp något som alla andra missat … ”

Ella Schartner gör som vanligt ett suveränt jobb som inläsare.

Jag älskade första delen. En sån där bok jag önskat funnits när jag själv var i slukaråldern. Uppföljaren gör knappast vare sig mig eller småttingarna besviken. Karaktärerna fördjupas och känns trovärdiga. Främst tycker jag att Söderlund fångar ungdomarnas språk på ett väldigt naturligt sätt. Intrigen som innefattar det legendariska Martebo-ljuset och även väver in gutniska väsendet Bysen (som jag själv också skrivit om i min novell Tomtejäveln) är riktigt fantasifull och gripande, även om jag personligen tycker att spökhistorien från första delen var mer ryslig.

Ser helt klart fram emot att del tre. Jag tror att denna serie böcker kommer att vara en sån där framtida klassiker som finns på alla bibliotek och slukas av alla läsglada i åldern.

Ljusklotets mysterium landar på 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *