Recension: Deadline

Deadline, av Rebecka Edgren Aldén

Edgren Aldén är en ny bekantskap för mig och det här är en bok jag sett fram emot att få lyssna till.

“Få en inblick i en modern tidningsredaktion från dess allra sämsta sida. Deadline är en spänningsroman om arbetsplatsen från helvetet.
När Anna får drömjobbet på livsstilsmagasinet Suzanna träder hon in i en värld hon tidigare bara sett på håll. Glammiga galor, gratisprylar och uppmärksamhet. Chefredaktören Diana Gray är en före detta dokusåpadiva och nu populär influencer, med stor karisma och många kändisvänner. Anna dras som i en virvelvind med i Dianas stjärnglans. Tills hon förstår att något är allvarligt fel på det nya jobbet. Redaktionen lider av en omänsklig stress och Diana ljuger och manipulerar.
Vad är det Diana till varje pris inte vill avslöja? Det hela utvecklar sig till ett spel på liv och död, och insatserna visar sig vara högre än Anna någonsin kunnat föreställa sig.”

Vi börjar med inläsningen. Sofia Berntssons stämma hörde jag för första gången när jag lyssnade till Fredrik P Winters Grävlingen och jag tyckte att hon gjorde ett riktigt bra jobb. Deadline är inget undantag, faktum är att hon kan komma att bli en ny favorit.

Och boken då? Jäklar. Jag gillar verkligen det här skarpt. Vi bjuds på en berättelse om maktkamp, svek, avundsjuka, hämnd och andra mörka teman. Det är intressant och mästerligt berättat och jag dras in direkt. Inblicken i tidningsredaktionen är riktigt intressant och känns väldigt realistiskt beskriven. Merparten av karaktärerna är kvinnor och det är riktigt välgestaltade porträtt rakt igenom, alla känns levande och trovärdiga. Så även de manliga, som i de flesta fall är regelrätta svin. Jag älskar att följa maktkampen på redaktionen, frustrationen över den dominanta b-kändisen som får alla medarbetare att i fantasin villa sätta en kniv i ryggen. Jag gillar även att följa med i svängarna när Anna både fascineras, skräms och skäms över att bjudas in i Dianas stjärnglanssfär samtidigt som hon förvandlas till en alltmer frånvarande mamma och fru. När berättelsen går över från något likt Djävulen bär Prada till att bli en krim sker allt sömlöst och riktigt, riktigt effektivt. Det finns vissa svängar i berättelsen som jag listar ut väldigt tidigt, men det gör absolut ingenting och upplösningen är både smart, hemsk och svindlande.

Mer sånt här, tack. En bok helt i min smak. Mästerligt, Rebecka!

Deadline kammar hem en självklar fullpott. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *