Dax att ta körkort

Sponsrat samarbete med Trafiko

Dax att ta körkort

Sitter du i starttagen med att ta körkort ?! Du vill övningsköra med någon i familjen eller bekant, men vet inte i vilken ordning allt ska göras.

Då kan du få hjälp på Trafiko hemsida. Där har du all info från början till slut, och det finns också en digital plattform som hjälper dig med alla steg mot ett körkort. Nu kan du övningsköra hemma och lära dig hur Trafikverkets körprov går till och vad du ska tänka på för att bli godkänd på proven.

När du skapat ett konto på sidan kommer du in och får en personlig körkortsplan där du kan pricka av alla steg i rätt ordning.

Det finns tre saker som måste göras innan du kan sätta dig bakom ratten och börja övningsköra.

Synundersökning

Även om du vet att du ser bra eller om du använder glasögon och precis har gjort en undersökning, måste du gå till en optiker och göra en synundersökning. Säg att du ska göra en undersökning för att få ditt körkortstillstånd så att du får rätt underlag.

Körkortstillstånd

För att du ska få övningsköra måste du ha ett körkortstillstånd. Det ansöker du om på Transortsstyrelsens hemsida. Där fyller du i alla dina uppgifter, bifogar ditt synintyg och skriver i en hälsodeklaration. Då detta kan ta ett tag att få så planera in detta i god tid.

Handledarutbildning

För att du ska kunna övningsköra hemma med någon i familjen eller en bekant måste både du och din handledare gå en handledarutbildning. Det gör ni hos en körskola eller en godkänd utbildare. Efter att ni gått utbildningen ska din handledare ansöka om ett handledartillstånd innan ni sätter er i bilen och övningskör.

När synundersökning, körkortstillstånd. och din handledare har fått ett handledartillstånd kan du nu börja övningsköra. Men under tiden ni väntar på att få tillståndet kan du börja att titta på teorin som är bra att kunna innan du sätter dig bakom ratten.

Körkortsfrågor

Trafiko har alla körkortsfrågor från 2020. Alla frågor är framtagna för att du ska klara teoriprovet. Du kan starta ett gratis teoriprov för att se hur mycket du kan. Provet är 65 frågor och du kan när som helst under tiden du gör provet rätta frågorna som du har svarat på.

Nu kan du börja övningsköra

Att övningsköra är inte bara att sätta sig bakom ratten och köra. För att du ska veta i vilken ordning du ska träna på dom olika momenten följer du Trafikos steg-för-stegplan. Där kan du också checka av vad du tränat på för att du inte glömmer något.

Körskola ?

Om du vill veta hur mycket du kan eller vill gå några lektioner på en körskola kan du boka tid hos en körskola.

Riskettan / Risktvåan

Innan du kör upp måste du gå både riskettan och risktvåan och bli godkänd. Här får du utbildning om hur farligt det är att köra när du druckit alkohol eller tagit droger.

Du får också köra på en halkbana där du lär dig hur det känns att köra på halt väglag. Och bägge dessa två utbildningar är obligatoriska och måste göras innan uppkörning.

Prov

Innan du bokar tid för förarprovet måste du göra ett teoriprov. När det är godkänt så har du 4 månader på dig att klara förarprovet. Annars måste du göra om teoriprovet.

På trafikverkets hemsida bokar du sen ditt förarprov.

Lycka till !

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *