Recension: Nakenskär

Nakenskär, av och med Anders Ek

En ny bekantskap. En författare som även valt att läsa in sin egen bok, något som ofta kan vara på lite “vinster eller förlust”. Jag hade troligt aldrig stött på eller lagt till den här i bokhyllan om det inte var för det minst sagt kaxiga inlägg i Snacka om ljudböcker där författaren själv höjde den som unik och även sköt lite lösa skott mot övriga författarkåren. Ett tilltag som var både roligt, vågat, genialiskt och dumt på samma gång. Genialiskt för att det biter på vissa medan andra endast får nålar i ögat och fäktar av ilska. Jag är själv författare och är det något man kan säga om min debut Europa Pandemus så är det att den är ALLT annat än unik eller originell. Däremot kan tänkas att roman nummer två, Aurora, beskyddaren, bättre sällar sig in i den skaran. Well, well. Är Nakenskär vad den lovar?

“Längtan efter villkorslös kärlek. Viljan att vara unik. Idén om paradiset.
Vem eller vad håller oss tillbaka i vår strävan efter det allra bästa, det vi innerst inne önskar för oss själva och för det hela? Och vem eller vad gör allt för att stoppa oss när vi väl tar ut riktningen mot våra drömmars mål? Sigrid ser något speciellt och unikt i Jonas och för det är han beredd att följa henne till världens ände och längre än så. Till ön Nakenskär.
Drömmen om Sigrid och idén om att skapa ett paradis. Går de att förverkliga? Är man ens fri att ge det ett försök? Och kanske viktigast av allt, vågar man?
Nakenskär utmanar många av våra gängse uppfattningar och ställer bland annat frågan om det är naturens eller kulturens lagar vi allt som oftast tvingas följa, eller om vi ens kan se skillnad på de två? Livet på fastlandet blir aldrig detsamma efter att ha upplevt Nakenskär.”

Jag börjar med en rolig fotnot: Nakenskär är ett försök till ett eget samhälle ute i skärgården. Just detta är en idé jag själv haft i över tio år. Jag började skriva så smått på en berättelse med den utgångspunkten – fast då i form av en dråplig feelgood. Vi får se om den blir av.

Just den delen av boken som berör just försöket till att starta ett nytt samhälle är det som gör Nakenskär intressant. Det är en eggande och intressant tanke. Jag gillar det och tycker att Ek bygger upp det bra, men det tar slut för fort eller ebbar ut i annat. Jag hade velat ha en rejäl fördjupning i livet på ön. Relationsdramat i sig, Jonas dröm om ett liv med Sigrid, blir aldrig direkt intressant, men så är det måhända inte riktigt “min genre”.

Nakenskär är välskriven. Språket är både fyndigt och filosofiskt – Något som både blir en styrka och en svaghet. I vissa delar passar det oerhört bra och förhöjer texten, medan det i andra delar snarare stjäl alltför mycket fokus från handlingen och tynger. Men det är en smaksak.

Allt som allt är Nakenskär en välskriven och relativt intressant bok.

Är den unik? Det är svårt att svara på, men det är helt klart olikt mycket av det jag lyssnar på så gott som dagligen, så nog sticker den ut innehållsmässigt.

Ett stort plus ska även ges Anders Ek för inläsning, för den gör han riktigt bra. En behaglig röst med bra inlevelse.

 

Nakenskär landar på 3,5 pannkakor. Den sista halvan för bra inläsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *