Recension: Hittills har allt gått bra

Hittills har allt gått bra, av Jan Käll

Detta är min första bekantskap med författare Jan Käll. En spänningsroman om uppväxt med delvis frånvarande föräldrar i närheten av kriminella element.

“Elias växer upp i Stockholms södra förorter. Hans pappa sitter i fängelse till följd av ett misslyckat värdetransportrån. Hans mamma får för varje dag allt svårare att få tillvarons olika delar att gå ihop. Hon slits mellan rädslan inför Elias fängslade pappa och den nye man som hon i hemlighet träffar.
Elias har sedan länge insett att vad han än vill ha så måste han skaffa det själv. Och det är först och främst pengar han behöver. Pengar för att skaffa anständiga skor och kläder för att undgå skolkamraternas dagliga trakasserier. Pengar för att bli någon, eller i vart fall någon annan. Han ställer sin arbetskraft till förfogande. Han gräver där han står, vilket får till följd att han ganska snart hamnar bland människor som inte alltid rör sig inom lagens råmärken.
För Elias innebär tillvaron en balansgång på den tunna linjen mellan den breda och den smala vägen.”

Boken är inläst av Anna-Maria Käll, en av mina favoriter.

Berättelsen om Elias är välskriven. Språket är levande och lätt att ta till sig, karaktärerna välgestaltade och trovärdiga. Det börjar trevande och tar faktiskt ett bra tag innan intrigen griper tag i mig. Sista tredjedelen är helt klart bokens starkaste. När man väl lärt känna Elias och folket i hans närhet och verkligen vill veta hur det hela ska utvecklas. Sidospåret med råttorna är originellt!

Överlag gillar jag boken, vissa passager riktigt mycket, och det ska bli kul att ta del av Jan Källs fortsatta karriär (det här är inte hans debut, men väl den första som finns på ljud vad jag kunnat läsa mig till).

Hittills har allt gått bra landar på 3,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *