Recension: Månbarn – min berättelse

Månbarn: Min berättelse, av Jon Henrik Fjällgren

Jon Henrik jojkade sig in i svenskarnas hjärtan med start i TV3’s (numera TV4’s) Talang. Det här är hans berättelse.

“Kan man flytta en människas själ? En bok om den bortadopterade pojken som blev renskötare och folkkär artist.
Endast ett år gammal adopterades Jon Henrik Fjällgren från en bergsby i Colombia till en sameby i Sverige. Han rycktes upp från sitt liv i en ursprungsbefolkning för att planteras i en annan, och trots sin uppväxt i Sverige och sitt liv som renskötare på fjället, där han tillbringar en stor del av sin tid ensam med sina renar i den magiskt vackra naturen, är hans colombianska arv en viktig del i den han är.
Kärleken till musiken har alltid funnits där. Endast fjorton år gammal höll han sin första konsert i Funäsdalens kyrka, med kungen och drottningen närvarande. Jojken har varit hans sätt att sprida det samiska arvet vidare och en möjlighet att dela med sig av och sprida sin kärlek till den samiska musiken.
Tonerna har varit hans sätt att finna styrka, men trots hans begåvning och glädje i musiken har mobbning, missbruk och våld från tidig ålder varit ständigt närvarande skuggor i hans liv. Plågoandarna fick härja fritt och brutalt medan de vuxna såg mellan fingrarna och vare sig försvarade honom eller tog hans parti.
Vilsenheten, rotlösheten och sorgen över att inte känna att han hörde till drev honom in i en mycket mörk period där tanken på självmord inte var främmande. När hans vän dog väldigt tragiskt skrev Jon Henrik Daniels jojk , och efter det blev hans liv sig aldrig likt. Han vinner både Talang och Let’s Dance , har medverkat i Melodifestivalen och Stjärnornas stjärna och har rest land och rike runt, uppburen och hyllad, med sin förtrollande musik. Men Jon Henriks nya liv i rampljuset är inte bara en dans på rosor. Psykisk ohälsa, näthat och trakasserier och fientlighet från hans sameby i Härjedalen kantar hans vardag. Att befria sig från gamla skuggor är inte lätt och grundfrågan består går det att flytta en människas själ från en bergstopp till en annan? Från en ursprungsbefolkning till en annan?”

Är det värt att skriva en biografi om sitt liv vid 33 års ålder? Den frågan reder Jon Henrik ut redan i början och svaret, vilket jag instämmer i, är ett solklart ja. Från en ursprungsbefolkning till en annan. En colombiansk pojke som växer upp i en sameby i norraste Sverige.

Det här är en personlig, intim, vacker, hemsk och bitvis riktigt jobbig bok att lyssna på. Rotlöshet, utanförskap, rasism, mobbing, misshandel, droger, övergrepp – allt detta kantas Jon Henriks barndom av. Det senaste, övergreppen, nämns bara väldigt kort i förbifarten vid ett par tillfällen och det räcker. Det tar såklart inte slut när framgångssagan efter Talang tar vid. Depressioner, rotlöshet och törsten efter att återvända till fjällen och renarna följer med hela vägen.

Det är drabbande och sorgligt blandat med hopp. De mer spirituella delarna som tar en del plats har jag lite svårare för, men det här är Fjällgrens berättelse och hans upplevelser så man får helt enkelt acceptera det som sådant. Fascinerande är det oavsett.

Viktor Åkerblom läser in och gör det riktigt bra.

Svårt att betygsätta en biografi av den här typen, men det här är en bok jag tycker att folk borde lyssna på. Den ger en annorlunda inblick i livet uppe i norr med motsättningar, inskränkthet, vilsenhet – och kärleken till naturen.

4 av 5 pannkakor till Månbarn.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *