Recension: Står dig ingen åter

Står dig ingen åter, av Anna Karolina

Detta är uppföljaren till Anna Karolinas suveräna debut Stöld av babian och vi får åter följa Amanda, Adnan och de andra från första boken.

“En kvinna mördar sin sjuåriga dotter och polisen hittar ingen annan förklaring än att hon var påverkad av det hallucinogena preparatet “badsalt”, även känt som “kannibaldrogen” MDPV. När flera liknande mord sker i Stockholm blir det polisens högsta prioritet att komma åt den som levererar den livsfarliga drogen, maffialedaren Milorad Kraljevic.
På eget bevåg nästlar sig den unga ambitiösa polisen Amanda in i kretsarna kring maffialedaren. Risken att bli avslöjad är stor. Och inte blir den mindre när Adnan dyker upp igen. De har haft ett hemligt kärleksförhållande, men han har under några år varit på flykt från rättvisan som misstänkt polismördare. Att han är far till hennes tvillingar har hon lyckats hålla hemligt till nu. Men när ett av barnen blir kidnappat sätts allt på spel.
Samtidigt är ett nytt parti “badsalt” på väg in i landet och risken är hög att drogen skördar nya offer.”

Mattias Linderoth står för inläsningen och han gör det riktigt bra.

Så, hur håller uppföljaren till babianstölden? Jag drar inte ut på det längre: Står dig ingen åter är bättre än debuten. Allt som gjorde sig bra i Stöld av babian gör sig snäppet bättre här. Fördjupade persongallerier – Det är både spännande och intressant att följa Amandas “nya” liv som ensamstående mor. Rötägget Magnus kliver åter in i handlingen och sätter griller i huvudet på sin exfru Pia som gått vidare. Vi får följa hennes nya samboliv med tillhörande bonusbarn och även detta är oerhört välgestaltat (viss igenkänningsfaktor för en som befunnit sig i situation som bonusfarsa).

Sen har vi intrigen. Jag gillade ju verkligen intrigen i Stöld av babian, där vi överraskades och förfasades över saker vi inte ska spoila här. Den tog steget från standard-krim till något annat. Även här ger Anna Karolina berättelsen en härlig vitamininjektion i form av kannibaldrogen – Okej, jag ska erkänna att jag är svag för just det temat, men ändå.

Så. Detta är varken en standarddeckare eller en “vanlig” krim där vi får följa poliser och kriminella i deras respektive vardagar. Nej. Det är den berättelsen spetsad med råhet och oväntade händelser. Det är våldsamt, spännande, intensivt och förbaskat underhållande.

Ett stort plus för hallucinationssekvenserna som är riktigt groteskt och läskigt beskrivna.

Står dig ingen åter är förbaskat bra. 4,5 av 5 pannkakor.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *