Recension: Mordet på min mamma

Mordet på min mamma – När ondskan tar sig in, av Carina Westner

En bok jag fann via rekommendation i Snacka om ljudböcker. En djupdykning hos en familj i sorg efter ett uppmärksammat mordfall.

“Strax innan jul 2016 skakades Sverige av ett brutalt dubbelmord utanför Hudiksvall. Carinas mamma var en av dem som mördades av en okänd man.
“Mordet på min mamma” är hennes berättelse.
“22 december 2016. En ung man kliver ur en taxi och börjar gå den kilometerlånga vägen fram mot Råbo. Vid brevlådorna tar han till vänster mot den norra sidan av sjön. Vad tänkte han på, när han gick där i mörkret? På väg till mammas hus.”
“Mordet på min mamma” är inte bara berättelsen om hur en okänd man på bara några minuter brutalt, hänsynslöst och kallblodigt knivhögg två människor till döds. Det är även berättelsen om hur en familj överlever det värsta man kan tänka sig. Den allra mest brutala förlusten av en familjemedlem. Var vänder man sig, vem hjälper i krisen? Hur lever man mellan händelsen till dess att gärningsmannen får sin dom?
“Mordet på min mamma” är skildrad utifrån en nära anhörigs perspektiv, och ger en sann och stark bild av hur livet i en sörjande familj ser ut. En bild som skiljer sig från det tidningsrubrikerna berättar.”

Boken är inläst av alltid lika duktiga Anna Maria Käll.

Det här är en oerhört jobbig bok att lyssna på. Många gånger sitter jag i bilen med tårar i ögonen. Att följa familjens liv från det hemska beskedet, vidare till att försöka acceptera förlusten och slåss med tankarna om “Varför?”. Det är både oändligt sorgligt och förbaskat rörande att följa med Carina och hennes familjs kamp för att försöka hålla sig över ytan efter det att hennes mor blir brutalt mördad av en främling.

Det här är en sån bok som alla borde lyssna på, jag lär bära den i tankarna under en längre tid. Det är en sorglig inblick i ofattbar ondska men även en bok som bultar av kärlek och värme och nog får det mig att tänka efter. Dels över hur bra jag faktiskt har det, men även hur plötsligt livet kan vändas upp och ned.

Mordet på min mamma är ett måste. 5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *