Recension: Den röde hanen

Den röde hanen, av Anna Granlund

En ny bekantskap som skrivit första delen i en tänkt serie böcker om brandförsvaret låter allt annat än tråkigt, eller hur?

“Märkliga och många gånger livsfarliga händelser drabbar utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation i Stockholm. Särskilt utsatt tycks ledaren för gruppen, brandmästare Stefan Berg, vara. Är någon ute efter att skada just honom? Eller är hela gruppen i fara?
Brandingenjör Jessica Frank hamnar mitt i dramat i sin roll som brandorsaksutredare. Både Stefan och Jessica bär på ärr när de möts. Stefan kämpar med att hålla samman sin utryckningsgrupp samtidigt som han vacklar efter en plötslig och smärtsam separation. Jessica brottas med spöken ur det förflutna och gör allt för att dölja sina påtagliga skador. Tillsammans letar de efter svar på de många gåtor och rökridåer som finns framför dem.”

Boken är inläst av Sofia Berntsson, som på kort tid kommit att bli en av mina nya favoriter. Jag tyckte på förhand att detta lät som en riktigt trevlig bok. Jag har alltid fascinerats av eld (nej, jag är inte hobbypyroman, men kan förtrollas lika mycket av en eldstad som av en spännande film).

Det börjar bra och fortsätter i trevligt tempo. Karaktärerna är trevliga att lära känna även om galleriet kanske inte bjuder på något utöver det vanliga. Jessicas “ärr från det förflutna” som gör att hon håller sig ifrån de mer intimare mänskliga relationer bjuder in till en trevlig dimension – Den röde hanen är egentligen lika mycket ett relationsdrama som en spänningsroman och jag tycker att båda delar fungerar riktigt bra. Jessicas trevande start till romanser är modern, realistisk och underhållande.

Det puttrar på och håller mitt intresse uppe rakt igenom och ibland blir det rätt spännande. Utan att vara insatt i brandförsvaret så får jag ändå känslan av att Granlund gjort gedigen research, för arbetssätt och allt känns väldigt trovärdigt beskrivna. Den röde hanen är en trevlig och välskriven start som lovar gott för kommande delar.

 

Den röde hanen landar på 3,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *