Recension: Ett annat liv

Ett annat liv, av Micael Lindberg

Jag har träffat Lindberg ett par gånger på olika bokmässor vi båda medverkat vid, en mycket trevlig karl. Detta är dock min första bekantskap med Lindberg som författare.

“Bröderna Hans och Kent lever i konstant rädsla för sin far. Deras mor är också livrädd, och löser situationen genom att knapra diverse piller för att hålla sig totalt frånkopplad från verkligheten. Fysiskt närvarande, mentalt frånvarande. För att fly det mörker som ligger likt ett tungt aggressivt täcke över deras hem, brukar bröderna ge sig ut i naturen för att fiska tillsammans. Vid vattnet är de fria och kan glömma den ondska som råder inom hemmets stängda dörrar. Men de kan inte hålla sig helt borta från hemmet, de är ju trots allt bara barn, och när aggressiviteten och vansinnet hos fadern eskalerar bryter helvetet ut.
Ett annat liv är en fasansfull historia om två små pojkarna kamp mot övergrepp och missbruk. Vi får följa Hans och Kent på deras väg mot avgrunden i ett samhälle som redan på förhand dömt ut dem.”

Boken är inläst av Benjamin Hagberg. Det är första gången jag hör honom och jag tycker att han sköter sig bra, jag har inget att invända på.

Ett annat liv är en mycket välskriven och drabbande historia, vi kan väl börja så? Den är baserad på verkliga händelser och det tycker jag märks – den känns autentisk. Det är verkligen en bok som går i moll, det finns inte mycket till ljuspunkter eller hopp i Hans och Karls väg mot avgrunden. Det handlar om trasig uppväxt med missbruksföräldrar, en far som misshandlar både fysiskt och psykiskt. När de lämnar hemmet hoppas pojkarna på en ljusning, men livet fortsätter att sätta käppar i hjulen.

Ett annat liv ligger av någon anledning under genren deckare på Storytel. Det är ingen deckare. Faktum är att jag inte vet exakt vilken genre den prickar, troligen många. Ett uppväxtdrama som blandar spänning, relationer och samhälle. Det är sannerligen ingen berättelse att lyssna på om man inte är beredd på den käftsmäll man får. Positivt menat. Micael Lindberg lyckas verkligen förmedla mycket känslor. Karaktärerna är välgestaltade, dialogen autentisk. Det här är en väldigt bra bok, även om det kan bli lite lätt monotont bitvis med gråskala. Men det är väl ändå meningen?

Ett annat liv är riktigt bra och landar på 4 av 5 pannkakor

Ett svar på ”Recension: Ett annat liv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *