Recension: Hotet från djupet

Hotet från djupet, av Michael Swidén

Detta är Swidéns femte bok i serien om seriemordsgruppen RKMS. Jag kan inte läsa titeln utan att tänka på den klassiska Kevin Bacon-rullen “Hotet från underjorden” (Tremors i originaltitel).

“I slutet av maj, under pågående pandemi, tar en kvinna sin tillflykt till havet och paddlar ut mot Tylön. Men just den här paddelturen ska få ett helt annat slut än hon väntat sig. När hon närmar sig ön dyker plötsligt något stort upp under hennes bräda. Något som inte borde finnas i svenska vatten.
När flera bylten som innehåller människokroppar spolas upp längs Hallandskusten får polisen all anledning att klia sig i huvudet. Det djur som sargat de illa tilltygade kropparna kan inte gärna ha lindat in dem – så vad är det egentligen som har hänt? Då Rikskriminalens Mordsektion – RKMS – får nys om de mystiska fallen på västkusten ger de sig genast ner för att undersöka saken vidare. Och det visar sig snart bli en utredning långt utöver det vanliga … ”

Hotet från djupet är utgiven mitt under rådande pandemi och det färgar innehållet. Både positivt och negativt, skulle jag vilja säga. Å ena sidan är det intressant att få in lite känsla av nutid men det är inte helt oproblematiskt när pandemin och dess efterdyningar egentligen inte är särskilt relevant för intrigen i stort och dess inverkan på samhället inte känns helt korrekt beskriven. Men nog om det.

Intrigen gillar jag skarpt. Det är ingen helt vanlig mordutredning vi får ta del av. Jakten på mördare bland internationella fiskebåtar är intressant. Något som skänker en extra, välbehövd dimension, är inblandningen av ett visst hot från djupet som försvårar eller åtminstone förändrar utredningen. Det är riktigt spännande. En lyckad blandning av Beck och Hajen, skulle man kanske kunna säga.

Karaktärerna är ungefär så intressanta som poliskommissarier och deras privatliv brukar vara. Det fungerar bra men bjuder inte på några överraskningar. Att vi även får dyka ned i djupet och bjuds på ett perspektiv från sagt hot ger jag både ris och ros. Det får i det här faller ersätta det “vanliga” antagonistperspektivet vilket är intressant och ger en ny dimension – samtidigt känns det en aning forcerat och fungerar kanske inte hundraprocentigt.

Det finns mycket att tycka om här. Inledningen är intressant och oväntad, likaså upplösningen, som är riktigt trevlig. Det här är den andra boken i RKMS-serien jag lyssnar på och den är helt klart bättre, och något helt annat, än den inledande Hedonisten. Jag tycker att Swidén här visar att man kan göra något annorlunda och intressant när han leder oss ut på vattnet och bort från en typisk mordutredning. Det lovar gott och trots vissa tillkortakommanden är detta både riktigt underhållande och lite originellt.

Anders Mossling står åter för inläsning och gör det riktigt bra. Det märks att han fått in vanan, för det här är en rejäl förbättring från första boken.

Hotet från djupet landar på 3,5 av 5 pannkakor

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *