Topplistan 2020

Så är den äntligen här: Topplistan 2020!

Jag har länge sett fram emot att sätta ihop och presentera den.

Nu vankas några dagars välbehövd julledighet och ljudbokslyssnandet lär ligga på ett minimum.

Det här året har jag totalt lyssnat på 211 böcker, så att sålla ut en topp tio som jag gjort två år tidigare visade sig omöjligt. Istället blev det utökat till:

 

Topp tjugo

”Böcker alla borde lyssna på”

Bästa debutromaner

Topplista böcker för barn/ungdom

 

Trots denna rejäla utökning i listplaceringar och långa stunders funderingar och omläsningar av egna recensioner så känner jag att jag hade kunnat utöka topplistan med minst tio böcker till. Men det får räcka.

På bloggen har jag även kompletterat med motiveringar under respektive bok.

Värt att notera:

Böckerna står listade utan inbördes ordning sånär som på de tre översta som egentligen slåss om förstaplats.

Vissa böcker i topplistan faktiskt inte slutat på fullpott när jag recenserat. Omåttligt populära ”Lite död runt ögonen” fick exempelvis en fyra i betyg, men det är en sån där bok som påverkade mig djupt och har hängt kvar i tankarna.

 

 

Topp tjugo

 1. Deadline, av Rebecka Edgren Aldén “Den här boken alltså. Deadline är kärlek. Det är Djävulen bär Prada med mörk twist, eller något. Det börjar med trovärdigt, spännande redaktionsdrama och övergår i mord och mörker. Fantastisk.”
 2. Ghettokungen, av Sammy Jeridi“Sammy Jeridis debut har diskuterats och rekommenderats flitigt i ljudboksgrupper och bland bloggare på Instagram. Med all rätt. Det är rappt, smart och förbaskat spännande rakt igenom. En jäkla knock-out vid första försöket, Jedi!”
 3. Blåmärken, av Lina Arvidsson
  “Blåmärken knockade mig. Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på. Jag hade inte ens läst vad den handlade om, men jäklar vilken bok Arvidsson bjuder på. Det är lite män som hatar kvinnor som slår tillbaka och gör det med råge. Jag älskar Blåmärken.”
 4. Kastvindar, av Leffe Grimwalker & Dan Buthler
  “Mannen med efternamnet och den danske buthlern bildade dream team och skrev En perfekt storm. Den var underbar. Kastvindar är så mycket mer. Man får nästan stressutslag, så jäkla spännande är den.”
 5. Terapeuten som inte visste vad han gjorde, av Max Schüllerqvist“Max bok Det stora dejtingäventyret är en jag rekommenderat flitigt. Så kom frågan om han skulle överträffa sig själv med nästa bok. Det kanske han gjorde. Eller så är den åtminstone lika jäkla bra. Det här är fyndigt och skojigt till en början, men sen drar Schüllerqvist i nästa växel och ger den hjärta och allvar. Underbart.”
 6. Snö, skam och champagne, av Linda Holgersson“Det här var en bok som överraskade rejält. Det är lite feelgood, lite feelbad och en jävla massa snö och champagne. Under den inte alltför långa speltiden hann Holgersson ändå leka med mina känslor rejält. Det är välskrivet och intressant. Det är spännande, roligt och rörande. Jag vill minnas att det förekom lite trängsel i tårkanalen framåt slutet.”
 7. En oönskad julklapp, av Sara Molin“Molin debuterade i våras och lagom till julhandeln släpptes den här allt annat än oönskade julklappen. Den har lyfts på Nyhetsmorgon och det förtjänar den. Det börjar som en relativt enkel feelgood/romance, men Molin spär på med intressanta vinklar, trevliga karaktärer och bjuder på en julbok med extra allt. Jag kan verkligen se framför mig hur detta i framtiden blir en julfilm med premiär på juldagen.”
 8. Lite död runt ögonen, av David Ärlemalm“Johan Anderblad har kallat den decenniets bästa debutroman, om jag minns rätt. Bara titeln i sig är ju helt fenomenal. Jag gav faktiskt Lite död … en fyra i slutbetyg, och ändå dyker den upp på topp tjugo? Vad fasen då för, tänker du? Jo. För att den är förbaskat välskriven och vacker. Den är sorglig och spännande och framförallt så är det en sån där bok som biter sig kvar, lite som en elak parasit som slagit bo i hjärnan. Och så är det inte en deckare, nej nej nej. Det är något helt annat!”
 9. Nämn inte de döda, av Christina Wahldén“Läste om den i ljudboksgruppen. Mord, polisutredning, blaha blaha. Jag vill ju ha något annorlunda. Men så gav jag den en chans efter att ha läst mycket gott. Och jag fick något annorlunda. Jäklar så bra det här är. Karaktärerna är intressanta. Miljöerna är så löjligt levande och välbeskrivna. Likaså tillför Wahldén flera dimensioner till berättelsen i form av exempelvis utanförskap. Läs/lyssna!”
 10. Står dig ingen åter, av Anna Karolina“Uppföljaren till debuten Stöld av babian visar sig vara snäppet bättre än den riktigt trevliga första delen. Vi får åter möta Amanda, Adnan och de andra i en kriminalare utöver det vanliga. Det är välskrivet, rafflande tempo – och vi bjuds på kannibaldroger. What’s not to love?!”
 11. Änkorna, av Pascal Engman“Pascal is back. Föregående bok Råttkungen levererade stort, men Änkorna levererar even större! Det här är spänning i världsklass.”
 12. Samtal från en ängel, av Guillaume Musso“Vacker, välskriven och överraskande. Det börjar lite trevande som något som skulle kunna utvecklas till en ren romance, men så blir det inte så. Det blir lite thriller och mycket njutning.”
 13. Första hösten – Röd skymning, av E.P Uggla“Uppföljaren till Blå gryning är en nästan helgjuten dystopi. De monster Uggla målar upp är avskyvärt underbara, men det jag älskar mest är hur trovärdigt hon målar upp bakgrunden till bokens smitta. Hur det biologiska babblet känns helt realistiskt och förbaskat intressant. Mer Uggla åt folket!” 
 14. Höstmorden, av Samuel Karlsson“Jag stortrivdes i första boken, tyckte att miss Jackson agerade lite väl mycket med huvudet i arslet i den andra boken, men del tre överträffar alla förväntningar. Låt gå för att titeln, i likhet med första delen, är ganska intetsägande, men innehållet är det inte. Jag lär mig tycka mer om vår huvudkaraktär och njuter i fulla drag av Karlssons underbara språk. Höstmorden är rafflande spänning från början till slut. Samtidigt undrar jag hur många fler som kan dö på fiktiva Mörkö innan folk börjar massemigrera.”
 15. 600 mil till dig, av Lovisa Wistrand“Peter och romance är ju inte helt synonymt, ändå dyker det upp ett par sådana titlar i listan. Wistrands 600 mil till dig är en på många sätt typisk kärleksberättelse. Vi vet ganska precis ungefär exakt hur det ska gå, men det är resan dit som gör det. Jag gillar hur hon leker med och utmanar kring tanken på vem som är “ond” eller “god” när samtliga de vi följer i boken på ett eller annat sätt är otrogna. Mysfaktor finnes här!”
 16. Goda grannar, av Mattias Edvardsson“Jag ska aldrig köpa radhus. Det brukar jag säga till min sambo emellanåt. Den tanken slår djupare rot när jag lyssnar till Goda grannar, ty ett sådant gissel de är, grannarna. Det här är så bra. Så sjukt bra. Magiskt välskrivet, trovärdigt rakt igenom och så in i helskotta nagelbitarspännande även fast det inte handlar om någon högoktanig spänningsroman med pang-pang.”
 17. Ålevangeliet, av Patrik Svensson“En bok om ålar. Kan det verkligen gå hem? Ja, det kan ju uppenbarligen det. Uppslukande, magiskt och mysigt när Svensson varvar uppväxtskildring och anekdoter med … *lång trumvirvel* ÅLFAKTA!”
 18. Dolt under jord, av Sara Olsson & Martin Falkman“Denna kanske gått många förbi. Olsson och Falkmans projekt som pågått i några år mynnar ut i en spännande, rolig, mörk och erotisk thriller. Det är lite American Psycho möter Fifty shades över detta och jag älskar det. Oerhört välskriven och inläsningen av Pascal Wibe är fenomenal.”
 19. Spår av dina händer, av Izabella Åman“Jag blir så förbannad när jag lyssnar på den här boken. Förbannad på de människor (främst män, obviously) som utsätter andra för sådana jäkla hemskheter. Spår av dina händer är en drabbande, sorglig och hemsk berättelse baserad på verkliga händelser. Fruktansvärd och stark. Fruktansvärt stark.”
 20. Blondie, av Birgitta Andersson“En bok som enligt utsago ska vara helt verklig. En spännande, rörande, drabbande, sorglig bok om ett otroligt livsöde. Utanförskap, våld, kriminalitet, prostitution, missbruk, fängelseturer, våldtäkter och föräldraskap. Det finns hopp mitt i all den här misären, tack och lov. Oerhört stark!”

 

”Alla borde lyssna på”

Jag var hon: tio berättelser från kvinnorna som överlevde, Madeleine Gartéus

“En stark, drabbande och viktig bok om ett ämne som dessvärre är ständigt aktuellt.”

Jag kan ha fel, av Björn Natthiko Lindeblad

“En vacker, sorglig, rolig och livsbejakande bok full av aha-upplevelser.”

Mordet på min mamma, Carina Westner

“Sorglig, jobbig, hemsk bok om saknad och att gå vidare när det omöjliga inträffar.”

Thailandssvenskarna, Joakim Medin

“En intressant inblick i fullständigt vidrig människosyn.” 

Överlev katastrofen, Herman Geijer

“Geijer informerar om hur du klarar dig när katastrofen är framme. Aktuell!”

Är du förberedd?, Lena och Lars Wilderäng

“Inne på samma tema som boken innan. Hur förberedd är du egentligen inför det oväntade?”

Krisboken, Vanja Persson

“Hur klarar du av vardagen trots att pengarna sinar? Vanja berättar ur egna erfarenheter i en bok minst lika aktuell som de två ovan.”

Från mörker till framgång, Fatmir Seremeti

“En drabbande och stark skildring av och om en riktigt envis själ som väljer att se möjligheter istället för hinder.”

 

Bästa debutromaner

Din tillgivna syster, Sebastian Avindell

“Sjukhuskulvertar, skuld, kärlek och mörkret vi alla bär på. En del King-vibbar i Avindells mysrysliga debut.”

Feber, Johan Brännström

“En bok som knappast gått någon förbi. Brännströms feberyrande debut är stark, spännande, hemsk och förbaskat välskriven.”

Allt du gör, Lars Wernström

“Wernströms debut om privatdeckaren Erik Sandell och kompani är välskriven och medryckande. Spänning rakt igenom.”

 

Topplista barn och unga

Blixtbarn, David Renklint

“Renklint förför oss med sitt fantastiska språk och målar upp en rafflande värld i en blivande klassiker.”

Det svarta regnet, Stina Nilsson

“Över 800 inskickade manus till Bonnier Carlsens tävling och här är vinnaren. Likt ovan nämnda är detta en blivande klassiker. Mörk, våldsam och förbaskat vacker dystopi för de äldre barnen.”

Spökkameran – Prästgårdens hemlighet, Tobias Söderlund

“Söderlund fångar tonårslingot perfekt i den här rafflande första delen i serien Spökkameran. Följ med till Borgvattnet. Jag har övernattat där. Vågar du?”

Bortrövad – Fånge i berget, Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom

“En klassisk, snabb och vacker bok fylld av nordiska väsen. Den tryckta boken är smockfull av Sjöbloms löjligt vackra Bauer-doftande bilder att ackompanjera Sundboms berättelse. Ljudboken är högsta klassens radioteater för barn. Bedårande!”

Reliken, Håkan Mattsson

“Metal-Mattsson, förlåt mig för att den hamnar i den här kategorin. Reliken är en bok som passar både ungdomar och vuxna, men när jag lyssnade på den här förflyttades jag lite till yngre år och detta är en korsning mellan Indiana Jones och Dan Brown som bör tilltala varenda acne-attackerad 12-plussare. Mer äventyr åt folket!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *