Recension: Klubben

Klubben, av Matilda Gustavsson

Det här är en bok jag länge velat lyssna på. Varför jag skjutit upp det kan jag inte riktigt svara på. Men såhär dagarna innan det nya året blev det äntligen dags.

“I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.
I “Klubben” fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.”

Inläsningen först: Ella Schartner är en mycket duktig inläsare och hon sköter sig även här riktigt, riktigt bra. En del vittnesmål läses upp av andra inläsare.

Klubben är en oerhört stark, intressant och hemsk bok om maktmissbruk och övergrepp. Det hela tar sin början när #metoo slår igenom hösten 2017. Det är svårt att förstå att såna här saker kunnat pågå helt öppet under flera årtionden, utan att det uppmärksammats mer än som rykten och något många i kretsarna skrattar bort. Sexuella ofredanden, rena våldtäkter, maktmissbruk och förnedring som folk vetat om men inte vågat agera på – eller anmäla. Händelserna hösten 2017, som började med Harvey Weinstein-anklagelserna har öppnat upp för ett förändrat klimat och sprängt sprintarna av låsta dörrar, något jag är oerhört tacksam för.

Boken är rakt på, lättläst och svår att pausa. Man fasas och fascineras (i negativ mening för det mesta) om vart annat. Blåögdheten, folket som står bakom, rädda för att förlora det egna ansiktet, är svårt att ta in. Jag gillar även att Gustavsson belyser tvetydiga känslor inför delar av #metoo, som problematiken kring felaktiga uthängningar och hur det kan påverka inte bara den anklagade, utan även ödelägga familjer. Även att konstnärliga verk skapade av de anklagade och (dessvärre i relativt få fall?) dömda förövarna sopas undan.

Jag skulle kunna skriva mycket mer om Klubben, men anser det onödigt. Det här är en av de senaste årens viktigaste böcker, så har du inte lyssnat på den? Gör det, för fanken.

Klubben är en självklar fullpott. 5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *